Dani sreće: Igor u zagrljaju ćerke Tijane
privatna arhiva
Dani sreće: Igor u zagrljaju ćerke Tijane

privatna arhiva

Dani sreće: Igor u zagrljaju ćerke Tijane, Foto: privatna arhiva

Mislio sam da vreme može da ublaži bol, ali je bol sve veća. Kada izgubiš dete, vreme ne može da pomogne – počinje svoju ispovest Igor Jurić, otac pre dve godine svirepo ubijene Tijane.

Ubistvo devojčice sa likom i glasom anđela zauvek je promenilo planove porodice Jurić iz Subotice, ali i mnogo toga u Srbiji po pitanju bezbednosti i traganja za nestalim osobama. Sve do 26. jula 2014. godine Igor Jurić, osim porodici, bio je posvećen sportu.

Dragan Đurić

facebook

Dragan Đurić, Foto: facebook

 

Otac: Đurići mi nisu izjavili saučešće

- O Draganu Đuriću ne razmišljam niti ću ali je moja obaveza da on zauvek bude u zatvoru zbog drugih mladih života. Njegova me porodica nije kontaktirala niti mi je izjavila saučešće. Možda je tako i bolje. Ja deci u njihovoj porodici želim sve najbolje, neka završe školu,neka imaju lep život ali ne znam ni kako bih se osećao da mi porodica ubice mog deteta izjavi saučešće. U stvari, možda i ne želim da znam. Da,bolje je ovako. U prethodne dve godine mi je najteže padalo to što se neke vaše kolege ni dan danas nisu opametile, Tijana je od strane nekih medija ubijena na desetine puta. Svaki put kada se iznosio detalj zločina nad Tijanom, svaki put kada je slika Dragana Đurića stavljena pored slike našeg deteta i Tijana i mi smo ubijeni i nanovo povređeni... - kaže otac.

- Od momenta kada Tijana više nije sa nama sve što me interesuje je bezbednost dece i kako poboljšati ono što u našem društvu ne valja. Živim Tijanin život i smatram da je to moja dužnost. Tijana je meni otvorila mnoga vrata, omogućila mi da pomognem drugima i zadužila me da se pobrinem za bezbednost dece – kaže otac.

Jurić podseća da je njemu kao roditelju uvođenje „Tijaninog zakona“ veoma važno i da njegov značaj treba i drugi da shvate.

- Tek će budućnost pokazati koliko je važno krenuti odmah u potragu za nestalima. To nije samo zakon na papiru već smo u poslednjih godinu dana imali više slučajeva u kojima je upravo on uticao da deca budu brzo pronađena – kaže Jurić, koji smatra da je to samo delić onoga što treba još učiniti i zbog čega je i osnovao Fondaciju „Tijana Jurić“.

- Već krajem oktobra, kada profesori i studenti Pravnog fakulteta u Novom Sadu završe svoj deo posla, Vladi Srbije ćemo podneti inicijative koje će poboljšati bezbednost dece. To je zahtev za doživotnu kaznu, uvođenje sistema „Amber alert“, javnog registra pedofila, registra nestalih osoba. Krećemo tada i sa prevencijom, da pokušamo da uvedemo obavezan čas u škole na temu seksualnog nasilja i edukaciju o bezbednosti, jer deca nisu upoznata sa opasnostima u realnom i virtuelnom svetu – kaže Jurić.

Tijana je 25. jula 2014. godine otišla u Bajmok da se vidi sa drugarima. Posle ponoći u društvu vršnjaka sa sportskog turnira u naselju Rata stigla je do dedine kuće. Pozdravila se sa društvom i krenula ponovo do terena da vrati majicu drugaru. Na zemljanom putu je presreće crveni „golf“, koji je vozio Dragan Đurić, mesar iz Surčina. Obara je vratima automovila, ona doziva u pomoć, ali je ubica na silu odvozi van Bajmoka. Potraga za Tijanom trajala je 13 dana.

Devetog dana od nestanka i ubistva njeni drugari uputili su pismo državnom vrhu Srbije, u kome su molili Tomislava Nikolića, predsednika, i Aleksandra Vučića, premijera, da im pomognu da nađu njihovu Tijanu, jer je „jako dobra drugarica, jedinstvena, vredna, uvek nasmejana, lepo peva, svira violončelo, uvek pomaže svima i jedino sa njom mogu da budu ono što zaista jesu”. Tek pošto je urađena provera svih telefona čiji su se vlasnici kobne noći nalazili u blizini Rate, pronađen je i Đurić, koji je priznao monstruozni zločin i odveo policiju na deponiju na putu između Svetozara Miletića i Čomnoplje, gde je zakopao telo.

Dok je trajalao suđenje, ubica je bio u subotičkom Okružnom zatvoru, a po izricanju presude od 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i teško ubistvo prebačen je u zatvor „Nova skela”, namenjen najgorim kriminalcima i pedofilima u Srbiji. Tijanin ubica u takozvanom „Hajatu” uživa u mnogim pogodnostima, koje oko 50 odsto građana Srbije nema - klimi, internetu, teretani, računaru i drugim pogodnostima savremenog društva, što je, prema rečima Jurića, velika nepravda prema žrtvama.

Ovo su najsvirepije ubice dece u Srbiji

Dragan Nikolić

MUP Srbije

Dragan Nikolić, Foto: MUP Srbije

Dragan Nikolić:

U jesen 2005. u blizini železničke stanice Šangaj u Batajnici, kod napuštenih vagona u kojima su sklonište pronašli pijanci i klošari, sa 19 uboda nožem ubijena je učenica Tamara Ivanović (13). Tamara se tog dana vraćala kući iz škole, ugledala je čoveka kako leži na zemlji i odlučila je da mu pomogne. Nije znala da je ruku pružila monstrumu Draganu Nikoliću. koji je izbo kuhinjskim nožem u leđa i srce. Od Tamare je uzeo mobilni telefon, koji je sledećeg dana prodao za 1.000 dinara na pančevačkoj pijaci. Osuđen je na 40 godina.

Monstrum: Vladica Rajković (28)

Suzana Božinović

Monstrum: Vladica Rajković (28), Foto: Suzana Božinović

Vladica Rajković:

Čovek-zver Vladica Rajković iz sela Vratarnice počinio je ovog meseca nezapamćeni zločin u Zaječaru kada je oteo, silovao, prebio i potom ubio trogodišnju Anđelinu Stefanović. Stručnjaci su utvrdili da je u momentu izvršenja krivičnog dela bio svestan svega što čini. Nalazi se u pritvoru.

Mališa Jevtović

G. Srdanov

Mališa Jevtović, Foto: G. Srdanov

Mališa Jevtović:

Beograđanin Mališa Jevtović silovao je do smrti trogodišnju Katarinu Janković u Zvezdarskoj šumi u Beogradu. Njena majka Ana Filipović je tog dana, pre tačno 11 godina, pušila cigaretu nedaleko od mesta gde se Jevtović iživljavao nad njenim detetom. Znala je šta njen ljubavnik radi, ali je ravnodušno ćutala i prikrivala zločin. Mališa je osuđen na 40 godina zatvora, a Ana na 37.

Mladen Ogulinac

privatna arhiva

Mladen Ogulinac, Foto: privatna arhiva

Mladen Ogulinac:

U Starim Ledincima kod Novog Sada pre šest godina dogodio se jeziv zločin koji je potresao celu Srbiju. Mladen Ogulinac, silovatelj povratnik, najpre je silovao, a zatim zverski ubio Mariju Jovanović, devojčicu iz komšiluka, koja tada nije napunila ni osam godina. Umro je u zatvoru kada ga je izdalo srce.

Danijel Jakupek

Aleksandar Stanković

Danijel Jakupek, Foto: Aleksandar Stanković

Danijel Jakupek:

U svojoj kući u Novim Banovcima Danijel Jakupek pre devet godina u kadi je ubio petogodišnjeg Luku Opačića, potom ga bonsekom iskasapio i zatim na isti način presudio mališanovom ujaku Vasiliju Trboviću. Jakupek je delove tela bacio u Dunav. Nalazi se u zatvorskoj bolnici na lečenju.

Goran Ilić

privatna arhiva

Goran Ilić, Foto: privatna arhiva

Goran Ilić:

Pre petnaest godina Goran Ilić je u selu Parcani kod Ralje kamenom ubio, a potom silovao mrtvu Dušicu Ilić (15) iz istog sela! Dušica je bila učenica prve godine Škole za negu lepote u Beogradu, a tog dana je autobusom stigla u Ralju, a zatim išla četiri kilometra peške ka Parcanima. Na putu je sačekao Ilić i napao. Posle toga Ilić je silovao mrtvu devojčicu i ostavio je u kanalu pored puta, a on je otišao kući, gde se presvukao i pokušao da ukloni tragove krvi sa odeće. Ilić je priznao da je ubio devojčicu. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Save

Komentari (18)

GLUMICA

25.07.2016 07:51

Prava ISTINA o Tijani Juric je zataskana. U pocetku dok se jos vodila kao NESTALA novinari su zagrebali ali da bi se prekinulo pisanje o TOME ubrzo je nadjen MESAR koji je priznao da je oteo i udavio.OTMICA je bila pretnja OCU da se vrati iz inostranstva i vrati novac MOCNIKU iz SUBOTICE.Medjutim otmica je krenula po zlu ali nije silovana.U zatvoru je MESAR a nalogodavac ZAUVEK ostaje JAVNA TAJNA tako da nije cudo sto ubicu brani advokat SLOBODANA MILOSEVICA.to je KANTRIMEN prvi!!!

Bajmok

25.07.2016 10:00

@GLUMICA - Istina je bas takva.Dete je bila zrtva .

Andja

25.07.2016 12:25

@GLUMICA - Ako se to svi znaju , zbog cega se nije uhapsio taj " mocnik" ? . Zbog cega stitimo zlo ma ko da je ... Ako je " juce" bila Tijana sutra ce biti mozda neko od nase dece ...a mi to svesno dozvoljavamo ...

nevenka uzelac

25.07.2016 15:22

@GLUMICA - Glumice kako da bude neko od nase dece ako se ne zaduzujemo kod zelenasa i ne vracamo dug dogovoreni koji ne postoji..

pricam ti pricu

25.07.2016 19:32

@GLUMICA - Pa sta sad ovo znaci? Ako znas sve ovo i znas ko je odgovoran,zasto to ne kazes?Sve si isprozivala a nalogodavca serviras u zagonetkama!Ili se plasis ili lupetas!A iz kog razloga i jedno i drugo?

Zoki-trece oko

26.07.2016 00:44

@GLUMICA - Glumice, reci vezu izmedju ubistva Tijane i Jelene u Borci, ako smes.... znam da znas.

SUBOTICA

25.07.2016 08:15

Bol sve veca jer osecaj krivice ne jenjava.Ostavis porodicu u dugovima i zelenasima,opasnim likovima a pobegnes.Ta bol ne prolazi.

zix

25.07.2016 14:58

@SUBOTICA - Vi verovatno znate da li je ovo dete imalo i majku. Nigde se ne spominje.

subotica

25.07.2016 16:51

@SUBOTICA - JESTE dete imalo majku ali majka se nije zaduzila za kockarske dugove i nije mogla da ih vrati.Divna zena i lepo vaspitala cerke ali nesreca je ta bila sto se otac zaduzio i pobegao,a otmicom je trebalo samo da se namami da dodje i vrati pare.Ali djavo je ugusi jer se otimala.

sale

25.07.2016 08:30

I sav ovaj ljudsku sljam da ne kazem govna zive na moj racun tj. na racun postenih srpskih poreskih obveznika e pa to nije posteno ja bi ih u bukagije i tucaj kamen da zarade sami za sebe fuj koji likovi.

sale

25.07.2016 10:08

@sale - Koji li su to likovi koji na ovaj moj komentar lupaju minuse znaci istomisljenici ovih likova sa slike fuj za takve.

nista narocito

25.07.2016 19:08

@sale - sale# ne uzbudjuj se.To su samo jadni demoni kojima je hrana nemir ljudi.Ignorisi ih,to ne podnose.

Roditelj

25.07.2016 08:54

Juric bi morao da prestane da tragediju koristi za svoju promociju jer je i njegova odgovornost za nju velika.Nije vodio racuna o detetu a sada izigrava nevinasce,bez imalo grize savesti.Zlocince treba strogo kazniti ali i roditelje koji su decu od 13-14 godina prepustili ulici,cija se deca u sitne sate vracaju iz provoda.

Andja

25.07.2016 10:10

Ovom coveku i njegovoj porodici , moje duboko saucesce ... Tijanino ubistvo me je izuzetno potreslo i mislim da bez pritiska javnosti nikada ne bi dosli do cilja , a to je da se ubica , monstrum pronadje i osudi .. Znam da je za porodicu bilo bolno , nazalost imamo primere gde javnost nije bila ukljcena , da ubica nikada nije nadjen i jos uvek seta na slobodi .. , ceka novu zrtvu .. Tuga u sta smo se pretvorili , izgubili smo ljudskost ..

Zo

25.07.2016 14:22

Ne razumem ovog gospodina. Imam i ja kcerku i daleko bilo pisem daleko bilo da se nesto desi ne bih imao svrhu zivota, ne bih imao zasto da zivim i za koga i mislim da ne bih preziveo takav bol. A mozda bih i preziveo ali u nekoj ustanovi gde bih bio 24 sata pod sedativima. Ponavljam ne mam i ne treba mi zivot bez mog deteta i tacka.

Ne daj Boze nikome

25.07.2016 19:05

@Zo - Stara narodna izreka:BOZE NE DAJ DA DOZIVIM, STA MOGU DA PREZIVIM!

Andja

25.07.2016 22:16

@Zo - Koliko znam ta porodica ima jos jedno dete , kcer , koja itekako zasluzuje ljubav i paznju roditelja .. Ili ?

Драгомир

25.07.2016 14:38

Американци су дошли да помогну у рату против немаца.Пошто су у Европу ушли преко Француске дешавало се нешто катастрофално!Неколико десетина америчких војника је обешено јер су силовали францускиње!Да,истина је!ЗАШТО ОВО ПИШЕМ?Зато што су сви обешени на месту где су извршили силовање!По наређењу врховног команданта.Укинута смртна казна?Зашто?Да проклетник ужива у редовном спавању и храни?И да кад тад да га прецедник државе помилује?А проклетник изађе са робије и увече понови силовање?