ekonomija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da su poslednjeg radnog dana u 2023. godini, odnosno 29. decembra u platnom sistemu centralne banke za instant plaćanja - IPS NBS sistemu, realizovana 370.462 plaćanja u iznosu od preko 6,369 milijardi dinara.

Kako se naglašava, to je novi rekordan dnevni broj i nova rekordna dnevna vrednost realizovanih transakcija od početka rada ovog sistema.

U saopštenju se dodaje da je sistem za instant plaćanja NBS jedan od najsavremenijih načina plaćanja koji trenutno postoji u svetu i da funkcioniše 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini.

" Zahvaljujući ovom sistemu NBS, građanima i privrednim subjektima pružena je mogućnost da plaćaju lako i brzo, s bilo kog mesta i u bilo koje vreme, odnosno i vikendom, neradnim danima ili noću, a primalac plaćanja novac dobija za dalje raspolaganje u svega nekoliko sekundi", navodi se.

Podseća se da je sistem za instant plaćanja NBS, koji je od prvih sistema te vrste u svetu, počeo s radom 22. oktobra 2018. godine i od tada funkcioniše izuzetno uspešno, uz visok i stalno rastući broj plaćanja koje građani i privreda Srbije izvrše upotrebom sistema za instant plaćanja, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

 

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading