DODATNA ZARADA ZA PENZIONERE U SRBIJI Od značajne svote novca do "leka za dušu"
Foto: Shutterstock

U nastavku vam predstavljamo tri specifična tipa poslova koji ne samo da pružaju dodatni izvor prihoda, već i stvaraju prostor za lični razvoj i održavanje viitalnosti u zlatnim godinama

Iskustvo kao ključni element

U poslovnom svetu penzioneri donose dragoceno iskustvo koje često nedostaje mlađim generacijama. 

penzioneri

 

 

 

Kroz višedecenijsko radno iskustvo penzioneri su stekli širok spekar znanja u svojoj oblasti, što ima omogućava da iznesu vredne uvide i rešenja problema.

Stoga u konsultantskim poslovima upravo su penzioneri idealni zbog svog dugogodišnjeg znanja, ali i ovi poslovi su dobri za penzionere. Oni im omogućavaju da koriste svoje stručnosti bez obaveza redovnog radnog vremena, što svakako pruža priliku da nastave da rade i to u ritmu koji njima odgovara.

Dobra zarada, a nema ko da radi

Stolari, električari, vodoinstalateri, keramičari, moleri - ovo su poslovi koje penzioneri često nastavljaju da rade i u penziji. I ne samo da nastavljaju već su veoma traženi.

kuća

Foto: Shutterstock

 

 

Glavni razlog je svakako nedostatak zanatlija, jer sve manje mladih želi da radi ove poslove.

Ova situacija omogućava starijim radnicima da i kad odu u penziju ne brinu za dodatni posao ukoliko žele da dodatno zarade. A zanatlije su danas u Srbiji baš traženi, posebno kada su dobri majstori, što jasno govori i zarada koju ostvaruju.

Da za mnoge stare zanate danas je skoro nemoguće pronaći radnika, a za one koje jedva i nađu poslodavci ne žale da "odreše kesu" jasno se vidi na primeru buregdžije.

Ovaj posao nije nimalo lak, pa nije ni za svakoga ko se prenzionisao. Ali za one koji žele i imaju mogućnost da ga obavljaju plata ide i blizu 2.000 evra.

Još jedna industrija u Srbiji u kojoj su neophodni majstoriji je obućarska. Da je ovaj zanat tražen u našoj zemlji jasno pokazuje i situacija da je sve manje ovih majstora.

Takođe, među najtraženijim, a dobro plaćenim poslovima poslednjih godina je roštilj majstor. Spremanje domaćih specijaliteta nije lak posao, ali za one koji žele da ga rade posla uvek ima, a plata ide i preko 1.000 evra.

Prihod u penzionerskim danima, ali i "lek za dušu"

Za kraj, ali možda i idealan posao za penzionere, ne toliko zbog zarade, već što mnogima predstavlja svojevrsan hobi, jeste uzgajanje cveća. Vrtlarstvo je dugo bio omiljeni penzionerski hobi.

cveće

Foto: Shutterstock

 

 

Mnogim ljudima je teško da uzgajaju biljke iz semena, pa su zato spremni da plate za iste.

Da ovaj posao ne samo da dodnosi zaradu već srećniji i zdraviji život svedoće Biljana i Rade iz Šapca.

- Uz ruže smo i srećniji i zdraviji - tako misle Biljana i Rade Ivanović, koji su poslove u Šapcu zamenili radom u rasadniku, u pocerskom selu Sinoševiće.

- Ovo za nas predstavlja jedno zadovoljstvo, a potom i rad od kojeg ostvarujemo neke prihode u ovim penzionerskim danima. Ruža je može se komotno reći je lek za dušu - rekao je Rade Ivanović.

Šta kaže Fond PIO fond?

Ako se radni odnos nastavi, poslodavac je u obavezi da kao i do tada redovno uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, a svi doprinosi ulaze u obračun penzije.

- Ukoliko se zaposleni sa poslodavcem dogovori da ode u penziju i potom nastavi da radi, pre podnošenja zahteva za penziju potrebno je da raskine radni odnos i izvrši odjavu sa osiguranja, a između odjave sa osiguranja i ponovne prijave treba da protekne najmanje jedan dan - navode iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO)

Podsećaju i da korisnik starosne ili prevremene starosne penzije može bez ograničenja ponovo da uđe u osiguranje (da se zaposli) po ugovoru o radu, ugovoru o delu, autorskom ugovoru, i da prima penziju.

Penziju isplaćuje Fond PIO, a platu poslodavac. Ukoliko poslodavac radno angažuje penzionera po bilo kom osnovu (radni odnos, ugovor o delu, privremeni i povremeni poslovi), ima obavezu da podnese prijavu na osiguranje i redovno uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i za sve ostale zaposlene.

Detaljno objašnjanje Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje možete pročitati OVDE, kao i na koji način dodatno zaposlenje u pojedinim situacijama može da poveća penziju.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading