gorivo
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Vozači neretko zaborave, a neki i ne znaju, da postoji jedno malo, skirveno dugme, koje se nalazi u skoro svakom automobilu, a može značajno da utiče na smanjenje potrošnje goriva.

Naime, radi se o tajnom dugmetu za klima uređaj, koji može da umanji potrošnju goriva, naročito na kratkim putovanjima. Osim što će uštedeti gorivo, ovo dugme će vozačima i putnicima obezbediti i udobniju vožnju tokom putovanja autom.

Već je svima verovatno poznato da sistem za klimatizaciju koristi snagu motora u dizel i benzinskim automobilima i bateriju u električnim vozilima. Za motore sa unutrašnjim sagorevanjem to dovodi do mnogo veće potrošnje goriva. Ovaj sistem radi tako što uzima spoljašnji vazduh, a onda ga zagreva ili hladi.

Ali, ovaj metod koristi gorivo u ogromnoj količini, ako se poredi sa opcijom sistema klima uređaja koji koristi vazduh iz unutrašnjosti automobila. Na svu sreću, postoji posebno dizajnirano dugme, koje može da omogući vozačima da izaberu opciju koju žele.

gorivo

Foto: Shutterstock

 

 

Ako se aktivira, ovo dugme za recirkulaciju vazduha može da obezbedi klima-uređaju da koristi vazduh iz unutrašnjosti automobila, tako što ga uvlači kroz ventilacione otvore, a istovremeno sprečava ulazak vazduha od spolja.

Dugme je obično pozicionirano oko točkića klime, koji omogućava vozaču da podesi unutrašnju temperaturu. Ono ima sliku automobila sa strelicom u sebi.

Korišćenje ovog dugmeta pomaže pri smanjenju potrošnje goriva, jer se smanjuje opterećenje na motor automobila. Princip je isti i za električne automobile, jer će klima manje opterećivati bateriju.

- Кompresoru je potrebna energija za pokretanje sistema klimatizacije vašeg vozila i tako će koristiti malu količinu goriva kad god sistem radi. To bi moglo smanjiti vašu potrošnju goriva za čak 10 odsto, a efekti su posebno uočljivi na kratkim putovanjima. Кada u početku krenete, klima uređaj mora naporno da radi kako bi unutrašnju temperaturu spustio na ugodan nivo - objašnjava Bredli Jando iz Кvik Fita.

Takođe, dodaje da ne treba da se koristi klima uređaj, osim ako to zaista nije neophodno, jer na taj način koristi snagu motora i troši gorivo u velikoj meri. Isto važi i za grejanje i za hlađenje.

Dnevnik.rs

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading