5g mreža
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Generalni direktor „Telekoma Srbija” Vladimir Lučić najavio je da će 5G mreža sledeće godine biti dostupna korisnicima u Srbiji jer se kompanija pripremila za to i istakao da implementirane bazne stanice već podržavaju tu mrežu.

Lučić je za TV Prva objasnio da je „Vodafon” partner za razvoj digitalnih servisa i da će, kad se bude puštala 5G mreža, biti pušten određeni broj servisa da, kako je rekao, ljudi vide koji su benefiti 5G servisa.

To, naglasio je, nije samo brzo surfovanje internetom i igranje igrica već ima veliku primenu i u industriji. „Srbija je domaćin Ekspa 2027. i tamo će biti vozila sa automatskim upravljanjem, a to je velika prednost 5G mreže, jer je tu kašnjenje signala veoma malo i moguća je automatska vožnja”, rekao je Lučić, a prenosi Tanjug.

On je naglasio da se Srbija približava cifri od oko 1,5 miliona domaćinstava koja koriste optičke priključke, kao i da je kvalitetan internet osnovni uslov razvoja digitalnih servisa. Kazao je i da postoji jasna korelacija u Evropi između procenta razvijenosti optičke mreže i povećanja bruto društvenog proizvoda (BDP), a to znači da kvalitetan internet povećava mogućnost razvoja čitave ekonomije.

Lučić je naglasio i da je ponosan na ono što je „Telekom Srbija” uradio u poslednjih pet godina, pre svega na izgradnji optičke mreže koja se smatra veoma bitnom u razvoju te, četvrte industrijske revolucije u Evropi.

„Bili smo praktično na dnu evropske lestvice i sada počinjemo ubrzano da rastemo, a osim toga i kvalitet mobilne mreže nam se popravlja”, kazao je direktor „Telekoma Srbija”.

Rezultate „Telekoma” hvalile i kolege iz Hrvatske

On je na komentar da su rezultate „Telekoma” hvalile i kolege iz Hrvatske podsetio da je ova srpska telekomunikaciona kompanija završila investicioni ciklus izgradnje optičke infrastrukture, da je uspela da se transformiše, da osim prihoda od interneta ima i značajan prihod od televizije, kao i da je krenula da proizvodi digitalne servise kroz fond. „Praktično smo napravili transformaciju ’Telekoma’ kakvu neke velike telekomunikacione kompanije još nisu radile i time je u stvari i budućnost naše kompanije obezbeđena”, istakao je Lučić.

On je naveo i da je posebno značajno to što su investiranja „Telekoma Srbija” na nivou banaka, a da je zaduženost kompanije na nivou telekomunikacionih proseka.

Lučić je podsetio i da je strategija koju je imao „Telekom Srbija” doprinela da ta kompanija prevaziđe i dve velike krize – virus korona i ekonomsku krizu zbog rata u Ukrajini. „Korona je uticala na poslovanje ’Telekoma’, posebno u prvoj godini, jer se tada mali broj korisnika odlučivao da menja operatera, jer su se plašili da im neko ulazi u kuću, dok je ekonomska kriza dovela do raznih vrsta poskupljenja, što generalno opterećuje sve firme koje investiraju”, objasnio je on. Generalni direktor „Telekoma Srbija” naglasio je i da će bez obzira na sve ta kompanija nastaviti da investira i da će ove godine imati i rekord po broju implementiranih baznih stanica i po broju priključaka. „Telekomov” fond osnovan za investiranje u startapove, a kako je objasnio Lučić, veoma je značajan izvor prihoda te kompanije u budućnosti.

„Finansiramo devet startapova, a ove godine ćemo još tri, i ono što je bitno za fond kao što smo mi, a to se i prvi put desilo u Srbiji, da već posle prve godine imamo i zaradu od startapa koja će biti duplo viša od uloženih sredstava”, kazao je on i dodao je da je to najbolji dokaz dobrog planiranja. Taj izvor prihoda, kako je naglasio, veoma je bitan ne samo za „Telekom” već i za čitavu Srbiju. Lučić je naveo da kada je reč o širenju „Telekoma” u Nemačkoj sve ide po planu i da kompanija ima veliki broj korisnika u toj zemlji.

„Pozvao bih sve ljude u dijaspori da se preko našeg sajta prijave i postanu naši korisnici jer je naša kartica povoljnija od lokalnih i nudi određene benefite”, rekao je Lučić i dodao da se to isto planira i u Turskoj, gde ima mnogo srpskih korisnika, prenosi Politika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading