telekom pametne table
Foto: Printscreen/Printscreen

Prvi čovek Telekoma, koji je preko svoje ćerke-firme MTS d. o. o. najveća srpska kompanija na KiM, posetio je Kosovsku Mitrovicu, Leposavić, Gračanicu, Laplje Selo, Štrpce, Donju Guštericu, Šilovo, Kusce… Tamo je osnovnim školama uručio donaciju - interaktivne pametne table i sportsku opremu, što je bila inicijativa predsednika Aleksandra Vučića.

- Srbi na KiM žive mnogo teže nego mi ovde, te porodice i pre svega njihova deca su pravi heroji. Oduševila me je njihova rešenost da ostanu tamo, u vrlo teškim uslovima, i da se bore za neki normalan život. Energija koju sam video i veliki broj dece, u tim osnovnim školama ima od 200 do preko 600 đaka, posebno su me ganuli. Bilo je veliko zadovoljstvo da se družim sa njima - naglasio je Lučić gostujući na TV Pink.

Telekom Srbija na Kosovu u ovom periodu trpi brutalne pritiske administracije Aljbina Kurtija, koja pokušava da ugasi ovu najveću srpsku kompaniju u Pokrajini. Objašnjenje je potpuno bizarno: jednom članu uprave MTS d. o. o. u pasošu piše da je njegovo mesto rođenja „Kosovska Mitrovica, Republika Srbija“, što su protumačili kao kršenje kosovskog ustava i razlog za brisanje kompanije iz registra!

Vladimir Lučić je u borbi za opstanak Telekoma na KiM, pored upotrebe svih pravnih mehanizama, organizovao i veliku diplomatsku akciju, u okviru koje uskoro ide u Prištinu.

- Međunarodna zajednica je jasno stala na našu stranu, posebno Ambasada SAD, kojoj se i sada zahvaljujem. Ali, ne opuštamo se, borba traje, tako da narednih dana idem u Prištinu da međunarodnim predstavnicima još jednom objasnim istinu, da bi zabrana Telekoma na KiM značila najbrutalnije poništenje Briselskog sporazuma i dovela do najtežih posledica za kosovske Srbe. Ako bi međunarodna zajednica to dozvolila, to bi značilo da Kurtijeva administracija može da radi šta joj se prohte protiv Srba i da Briselski sporazum više ne postoji - objasnio je Vladimir Lučić.

Generalni direktor Telekoma je naveo da je žalba na početnu odluku Prištine upućena pre skoro 20 dana i da očekuje odgovor u naredne dve nedelje.

Kao posebno važno u pravnom smislu naglasio je da bi gašenje MTS-a na Kosovu i Metohiji predstavljalo i drastično kršenje zakona koje je donela sama Priština.

- Očekujemo jedini normalan odgovor, da usvoje naš stav i priznaju da su pogrešili, jer taj akt je apsolutno protivpravni, nije utemeljen čak ni u njihovim zakonima. Negativan odgovor doveo bi do velike krize na terenu, da 30.000 srpskih domaćinstava više ne može da gleda srpske TV kanale, da ostanu bez interneta i mobilne telefonije… Mi sami to sigurno nećemo uraditi, oni bi to morali da urade na silu, što bi značilo veliku eskalaciju - upozorio je Lučić.

Kako je objasnio, Telekom na raspolaganju ima još jedan pravni lek, da traži privremenu meru do konačnog pravnog rešenja.

Kurti odbija da raspiše tender za mobilnu mrežu

U još jednom kršenju odredaba Briselskog sporazuma, Priština odbija da raspiše tender za trećeg operatera mobilne telefonije.

Vladimir Lučić je uveren da je razlog za to upravo Telekom Srbija.

- Već godinama čekamo da Priština ispuni još jednu svoju obavezu iz Briselskog sporazuma i raspiše tender za trećeg mobilnog operatora, na kojem bismo sigurno pobedili. Kada dobijemo dozvolu, snažno ćemo investirati u optičku i 5G mrežu, pa će i ljudi na celom KiM imati najbrži internet i najbolju mobilnu telefoniju. Telekom Srbija je ubedljivo najveći operator na Zapadnom Balkanu, a bićemo lider i na Kosovu, svidelo se to nekome ili ne - poručio je Lučić.

Borba za budućnost srpske dece na KiM

Donacija Telekoma Srbija osnovnim školama na Kosovu mnogo će značiti nastavnom osoblju i đacima.

- Najsavremenija interaktivna pametna tabla omogućava, između ostalog, i video-vezu, pa među školama mogu da se naprave konferencijski pozivi, da se organizuju zajednički časovi, mogu čak da se igraju video-igrice. Bila mi je velika čast da uručim ovu donaciju, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića. Digitalno obrazovanje je vrlo važno, spremamo se za budućnost, a to sigurno važi i za srpsku decu na Kosovu i Metohiji - naglasio je Vladimir Lučić.

S obzirom na to da je Telekom Srbija osnivač veoma popularnih TV kanala Arene sporta, Lučić je školama na Kosmetu donirao i sportsku opremu, što je takođe veoma obradovalo đake.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading