DOBRA VEST, BANKE MOGU DA VRATE STARE CENE? Od septembra sve može da se promeni
Foto: Shutterstock

To znači da će moći da ih vrate na prethodni nivo. S obzirom na to da praktično nije reč o poskupljenju, već eventualnom vraćanju na prethodni nivo, o tome neće morati da obaveste NBS 45 dana ranije, pišu Novosti.

Građanima su prošle godine bankarske usluge značajno opteretila budžet. Narodna banka Srbije reagovala je paketom mera. Dogovor je bio da banke u Srbiji narednih godinu dana neće menjati cene svojih usluga. One koje su poskupele od početka prethodne godine do tada, nivo naknada su smanjile 30 odsto, odnosno vratile na nivo pre poskupljenja. I ta mera je oročena. Istovremeno su sve banke klijentima morale da ponude garantovani tekući račun po ceni od 150 dinara mesečno. Ova obaveza važi i dalje.

- Radi zaštite standarda građana, Narodna banka Srbije je u trenutku kada smo bili suočeni s rastom cena energenata i posledično mnogih drugih dobara i usluga donela paket mera - napominju u NBS. - Rezultat je odluka svih banaka koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1. januara 2021. godine da te naknade u narednoj godini dana, a počev od 1. septembra 2022. godine, umanje za 30 odsto ili ih vrate na nivo pre njihovog povećanja. Imajući u vidu da 1. septembra ističe rok od godinu dana za primenu umanjenih naknada za platne usluge, ističemo da su banke u mogućnosti da nastave da primenjuju tarife koje su usvojile u periodu od 1. januara 2021. godine do avgusta 2022. godine. To ne predstavlja povećanje tarifa, kako se u medijima navodi, već obračun naknada u skladu s važećim tarifnikom.

Narodna banka Srbije je propisala i obavezu za banke da je obaveste o izmeni tarifa najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja tih izmena i da joj uz ta obaveštenja dostave svu propisanu dokumentaciju.

- Rok od 45 dana računa se od dostavljanja uredne dokumentacije - dodaju NBS. - Ističemo da u proteklom periodu nijedna banka nije dostavila obaveštenje o izmeni tarifa, odnosno uvođenje novih tarifa po kojima banka naplaćuje naknade za pružanje platnih usluga. S druge strane, nekoliko banaka je dostavilo obaveštenje o uvođenju novih proizvoda, kojima su dopunile paletu proizvoda i usluga. Uz navedeno obaveštenje banke su dužne bile da dostave propisanu dokumentaciju, uključujući i prikaz mehanizma formiranja cene novog proizvoda, kao i model ugovora.

Doskorašnji predsednik Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić veruje da će banke svakao obavestiti klijente o eventualnoj promeni tarifa.

- Siguran sam da mora da postoji neki vid komunikacije, da li pojedinačana poruka klijentima, da li saopštenje banke - smatra Vasić, bankar i finansijski konsultant. - Trošak koji je nastavio da raste je trošak radne snage. Neki drugi troškovi su stabilni ili manji. Banke će tako odlučivati. Važno je da sve nude bazični račun od 150 dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading