"EKONOMSKI MODEL NEMAČKE JE SLOMLJEN" Američki stručnjak upozorava na period stagflacije
Foto: Shutterstock

On se založio za progresivnije oporezivanje dohotka i imovine, ali bi, prema njegovom mišljenju, bila "iluzija" misliti da će "oporezivanje bogatih" rešiti sve probleme.

Ekspert je sugerisao da će zapadne zemlje u bliskoj budućnosti morati da se suoče sa značajnim troškovima povezanim sa starenjem stanovništva, odbranom, borbom protiv globalnog zagrevanja i širenja pandemija.

"Ne kažem da je inflacija poželjna, ali ne vidim kako da je izbegnemo. Ulazimo u veliku stagflaciju", rekao je ekonomista u intervjuu za francuski list Mond.

Prema njegovim rečima, u političkim krugovima, na Volstritu i u centralnim bankama dugo su govorili da je inflatorni pritisak privremen, a zatim su odlučili da podignu kamatne stope da bi smirili inflaciju "mekim sletanjem za privredu".

Rubini je primetio da se to pokazalo pogrešnim, pošto je Velika Britanija "na ivici stagflacije sa veoma visokom inflacijom". 

Rubini je izrazio zabrinutost za budućnost evrozone: prema njegovim rečima, ekonomski model Nemačke , koja se dugo oslanjala na jeftinu rusku energiju, „slomljen je“.

MEGAPRETNJA! Poznati ekonomski stručnjak upozorava: Idemo ka prekretnici koja će promeniti živote!

Ekonomista brine i mogućnost da desničarska Reli nacionalna partija pobedi na francuskim izborima 2027. godine, što bi značilo „početak kraja evrozone“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading