NEMAČKI DUH JE POTPUNO SLOMLJEN Bundesbanka urušila i poslednju nadu - inflacija ne ide nikuda!
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Većina Nemaca ne očekuje smanjenje rasta cena sledeće godine, pokazalo je istraživanje agencije "JuGov", prenosi RT.

Polovina ispitanika u Nemačkoj smatra da će inflacija nastaviti da raste u 2023. godini, dok nešto manje od trećine anketiranih očekuje da će rast cena ostati na visokom nivou, piše RT.

Samo 13 odsto ispitanika očekuje nižu inflaciju naredne godine.

Nemci nemaju optimističnije prognoze ni kada je reč o naredne tri godine, pošto većina njih očekuje da će inflacija nastaviti da raste ili da će ostati na visokom nivou.

Samo 28 odsto predviđa pad inflacije, a 12 odsto ispitanih odbilo je da se izjasni.

Rezultati istraživanja pokazuju da stopa inflacije već preti da dovede do uticaja na ponašanje Nemaca, saopštio je Jirgen Vahe, iz banke "Hanoverše".

Potrošačke cene u Nemačkoj skočile su za 10 odsto u odnosu na 2021. godinu, navodi Savezni zavod za statistiku, a rastući troškovi hrane i energenata doveli su do rasta inflacije na najviši nivo od ranih 1950-ih.

Bundesbanka je upozorila da čak ni planirano ograničenje cena gasa i struje neće biti dovoljno da se inflacija smanji sa dvocifrene, a očekuje se da će cene ostati visoke barem još dve godine.

ZABRINJAVAJUĆI PODACI Prema istraživanju nemačka omladina sve više puši - udeo pušača među maloletnicima preko 15 odsto!

 - Inflacija će takođe biti problem u 2024. godini, a tek nakon toga ćemo možda videti povratak na dva odsto - zaključila je Monika Šnicer iz Saveta ekonomista nemačke vlade.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading