Dom zdravlja Novi Beograd
Dušan Milenković
Dom zdravlja Novi Beograd

Dušan Milenković

Ilustracija: Dušan Milenković

Tekst prenosimo u celini:

"Stanem na Novom Beogradu da kupim sinu sladoled, kad kod mesta za poručivanje stoji mladić, ne više od 15-16 godina, u šortsu, a napolju duva li duva, provo pomislih ide sa nekog basket, jer je poprilično visok, ali kada sam stao priđe kolima i pita da li imam da mu dam nešto sitno.

U momentu mi se steže grlo i jedva mu rekoh da mu ne mogu dati pare ali da mu mogu kupiti da jede, blagi osmeh i prihvatanje sa njegove strane. Kupim mu obrok i dam, sada već širi osmeh na njegovom licu i iskrena zahvalnost sa dečačkog lica.

Krenemo kući i na momenat mi bi drago sto sam mu kupio da jede, ali sekund kasnije se steže srce. Zašto je na ulici, polugo, sam, možda nema šta da obuče, gde da spava, možda nema nikoga…?!

Požurim kući ostavim D, pokupim par trenerki, dukseva, jaknu i brzo nazad.
Sada mi je još teže, da li ću ga naći, nije mi trebalo dugo, eto ga ide… Sam, tumara ulicom, prvo me obuze toplina, ali onda i zebnja šta će mi reći…

I sve se moje sumnje obistinile. Nema nikoga, momčić od 17 godina, živi sam na ulici, spava po ulazima zgrada, kaže u dom ne može, katastrofa druga deca ga maltretiraju pa mu bolje ovako…

A ja nemam šta da kazem, nemam ni jednu reč, ništa, samo idem pored njega i slušam, a grlo i srce se steglo.

Dođem do kola i izvadim sve što sam mu poneo, baš se obradovao, iskren osmeh zahvalnosti, a meni jos teže, jedva izustim da li je još gladan, kaže nije, dovoljno mu je bilo ono sto sam mu kupio."

Komentari (5)

mikica

13.11.2017 20:52

ovi mnogo vode racuna.Sram ih bilo .

nedjo

13.11.2017 23:56

u srbiji nema socijale,nasa vlada radi na boljitku...

Djedjo

14.11.2017 09:18

@nedjo - Socijale ime itekako. Dok kasirka u Tempu radi 25 dan u mesecu i prima 25.000 dinara, ako primi i toliko, ne vidja decu, muza, belog dana. Dotle kojekakvi da im ne navodim poreklo jer nece objaviti komentar, cesu dupeta kuci, nista ne rade, kradu struju i sahtove, ostecuju drzavu, uzurpiraju drzavno vlasnistvo dobijaju isto toliku socijalu. Tako da ti je komentar krajnje smesan i neprimeren. A da ne pocinjemo temu bivsih republika, gde se masovno cesu o budzet iako rat zavrsen pre 20 godina.

Благ

14.11.2017 10:04

Зашто људи губе Благодат причајући своја добра дела? Бог ти је послао спасење за вечност,а ти си,о човече,исту бацио зарад мало лајкова и похвале. Колики сутра,заборавиће се. ..а

Lila

14.11.2017 15:05

Novine nemaju vise nista normalno da pisu, pa pune stranice izmisljenim patetickim pricama, po necijoj direktivi verovatno. A opet sve u cilju......da ljudi zaborave kako tesko zive...da posle ovakvih "zivotnih prica" pomisle "dobro je sto s eto meni ne desava"..i da budu srecni sto su primili platu od 15.000 dinara, ili cak ni to. Srbija je propala skroz.