Bankomat
Shutterstock
Bankomat

Shutterstock

Bankomat, Foto: Shutterstock

 

Džeparenje, krađa delova ili automobila, prevare... samo su neki od načina otimačine u današnje vreme. Pojavom sajbertehnologije, interneta i društvenih mreža, stvorio se prostor i za takozvani visokotehnološki kriminal.

Svima su već odavno poznati mejlovi u kojima nas obaveštavaju da smo dobili nasledstvo i da je samo potrebno da „uplatimo određeni novčani iznos da bi advokat poslao dalja uputstva“...

Beograđanin M. P. obratio se redakciji „Alo!“ i ispričao kako je zamalo opljačkan na potpuno drugačiji način. Iako je visokoobrazovan i nove tehnologije su mu veoma bliske, prevarant je bio prilično uverljiv, pa se umalo upecao.

- Imao sam privatni posao koji sam zatvorio. Ostale su mi neke vredne mašine, koje prodajem preko oglasa na internetu. Jednog dana dobio sam mejl potencijalnog kupca. U poruci je sa mnom, na engleskom jeziku, kontaktirao čovek i upitao da li je oglas još aktuelan. Obradovao sam se, jer sam pomislio da ću konačno prodati mašine - započinje priču naš sugrađanin.


Kako kaže, odgovorio je na mejl i dao svoj broj telefona. Kupac je bio iz Amerike. Pozvao je našeg sagovornika i rekao da mu sve odgovara, da je veoma zainteresovan i spreman da plati transport i carinu.

- Tražio mi je broj računa, na koji će preko PayPal-a uplatiti novac. Sve je bilo nestvarno, ali ništa nije ukazivalo na prevaru, jer lično nisam imao nikakve obaveze. Zato sam i dao broj svog računa - priča M. P.

Nakon toga, naš sugrađanin je dobio potvrdu od PayPal-a da mu je na račun uplaćen novac.

- Sve je bilo kako treba, osim detalja da je uplaćeno više para, u odnosu na prvobitan dogovor. Bio sam srećan jer sam uspeo da prodam veoma vrednu opremu, samo je ostalo da razjasnim višak novca - objašnjava naš sagovornik.

M. P. je kontaktirao s kupcem putem mejla, obavestio ga da je primio uplatu i upitao zašto je iznos veći od dogovorenog.

- Objasnio je da je novac za troškove transporta, jer je tu obavezu preuzeo na sebe, ali da bi te pare ja trebalo da uplatim špediteru. Dao mi je i broj računa. Tada sam posumnjao u celu priču i proverio svoj račun u banci. Na njemu nije bilo sredstava! - ističe M. P.

S obzirom na to da je u trenutku pomenute prepiske bila noć, a u Americi dan, postojala je mogućnost da naša banka još nije evidentirala uplatu.

- Sačekao sam jutro i proverio sa bankom. Kada sam video da nema uplate, shvatio sam da je sve zapravo velika prevara. Napisao sam „kupcu“ mejl u kojem sam mu se „zahvalio“ na saradnji i obavestio ga da ovoga puta nije uspeo - priča sagovornik „Alo!“ i dodaje da internet prevaranti, osim što pažljivo osmišljavaju svaki korak, vode računa i o vremenskim zonama u svetu, i tačno znaju kada su im šanse za pljačku najbolje.

Sajberpretnja

Broj i vrste krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, kao i prouzrokovanu materijalnu štetu, veoma je teško proceniti. Ovakva krivična dela iz godine u godinu u stalnom su porastu, navodi MUP Srbije, a načini izvršenja zbog prirode savremenih tehnologija veoma su raznoliki i sve više sofisticirani.

Komentari (6)

adsasdasd

09.07.2018 07:38

Odes na pay pall i vidis da li ima uplate, ne gledas mailove, jer mailovi se mogu napraviti identicno a posiljaoc moze da promeni samo jedno slovo kako bi zavarao trag tipa: paypal@mail.paypal.com da se promeni u paypal@mail.paypai.com na prvi pogled isto a skroz drugi posiljaoc i prevara. Dakle odes na sopstveni pay pall nalog i vidis da li je legla uplata. Povuces na karticu povezanu u banci, tek kad pare legnu u banci onda mozes da nastavis dalju komunikaciju. Pozdrav

Luka

09.07.2018 08:37

Nista nisam razumeo.

zaboravi

09.07.2018 08:53

I ja sam 2008 prodavao auto cena je bila 22000 dolara, javi mi se osoba sa tekstom na teleffon s broja 0000 ja u cudu ipak odgovorim.Druga poruka od njega saljem cek na ime gazde imam odobrenje.Nakon dve sedmice stize cek od 25000 dolara i poruka da platim spediteru 1500 i da posaljem u Alabamu nekoj osobi 1500 dolara.Poslije citanja pocepam cek ,oglas je glasio samo novac ne cek ni money order.Pricam prijatelju za to on kaze zasto nisam unovcio cek moj odgovor je zelis li da idem u zatvor.

Ciro

09.07.2018 09:12

Hvala na poucnoj prici.

Milos

09.07.2018 12:51

Meni svaki dan salju poruke da su zainteresovani za kupovinu i da im cena odgovara pa onda uplate vecu sumu od dogovorene i kasnije traze da se odredjena suma posalje navodno spediteru u Kinu na neki racun! Jutros sam dobio dve ponude lako ih je prepoznati da su prevaranti svaki dan otvaraju novi malog na kupujem prodajem sta vise sa srpskim imenima i prezimenima!

XXL

09.07.2018 13:53

Meni niko ništa ne šalje jer verovatno znaju da sam golja, a u takve teško da neko - ulaže.