tuga
pexels.com/katlovessteve
tuga

pexels.com/katlovessteve

Foto: pexels.com/katlovessteve

Jedna od najtragičnijih priča od početka pandemije odigrala se u Hrvatskoj pre nepunih mesec dana. Snježana Matić je jednog po jednog člana porodice slala u bolnicu, nizali su se pozitivni testovi, a onda su stigli i telefonski pozivi koje niko ne želi da čuje.

Ova Karlovčanka je ostala bez muža, brata, majke i svekrve. Svi su preminuli od korone. Za tri dana ih je sahranila, jedno za drugim, a svoju priču odlučila je da podeli za hrvatsku emisiju „Potraga“.

– Mi smo bili u Slunju kod mame i braće. Brat se loše osećao. Kao imao je grip, prehladio se. Kuvaće on sebi čajeve. Mi smo bili tu subotu tamo i ništa, sve je bilo okej. On je kašljucao. Kad smo došli kući, treći dan suprug je dobio temperaturu – kaže Snježana Matić.

Testovi su bili pozitivni. Već u ponedeljak brat Mirko završio je u karlovačkoj bolnici, dva dana kasnije i suprug Robert. U međuvremenu razbolela se i Snježanina majka Roza. Imala je 92 godine. I svekrva Barbara koja je bila u 80-oj.

– Ni mama ni svekrva nigde iz kuće nisu izlazile. U to vreme u selu je skoro celo selo bilo zaraženo. Robert je baš imao simptome gripa. Kosti su ga bolele. Imao je temperaturu. Pio je lekove za skidanje temperature. Ništa nije pomoglo. On je tako teško disao. Nije mogao da dođe do sobe da se ne zadiše. Par minuta nije mogao da dođe sebi i nije verovao u koronu, rekao je da ima grip – priča Matić.

Snježana je ipak odlučila da zove Hitnu. Odvezli su ga u bolnicu. Kaže, tada ga je zadnji put videla. U međuvremenu čuli su se telefonom. Verovala je da će preživeti. Suprug je imao samo 53 godine. U ratu je stao na minu i ostao bez noge. Od tada je živeo s protezom, zdrav, tvrdi Snježana, nikad nije imao problema sa srcem ili pritiskom.

– Poslala sam mu naočare da može da vidi. Sve je išlo na bolje. Stvarno je bio šok kad su mi javili da je umro – kaže.

Teško je i to podnela, a onda se zaređalo. Za par dana, s istog broja, zvali su iz bolnice još dva puta.

– U 12 je majka umrla, uveče su mi za brata javili u 7 sa Švarče. U jednom danu njih dvoje i sutradan svekrva – priča Matić.

Još uvek ne zna kako je sve to preživela
Snježana kaže još uvek ne zna kako je sve to preživela. Od njihove smrti nije prošlo ni mesec dana. Još uvek kaže ne spava. Sedi i razmišlja.

– Imam osećaj da će on sad kroz vrata doći i nešto reći – priča za „RTL“.

Za razliku od ostatka porodice, ona se nije zarazila. Žao joj je, kaže, što nije mogla da se oprosti od svojih najmilijih. Nije mogla da ih vidi čak ni na sahrani.