devojka, bol, jajnici
Printscreen Instagram
devojka, bol, jajnici

Printscreen Instagram

 Foto: Printscreen Instagram

Otpisalo me je pet lekara pre nego što sam pronašla onog koji me je hteo saslušati, objasnila je američka novinarka Kejl Hek koja je 17 godina trpela nesnosno bolne menstruacije.

Od svoje 15. godine svakog meseca menstruacija dolazi kao kugla za rušenje-padam u nesvest, bolovi su strašni, a osećam se kao da imam upalu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 

Објава коју дели callehack (@callehack) дана 29. Нов 2018. у 9:31 PST

Situacije je postala još gora sredinom mojih dvadesetih godina jer sam svaka dva meseca izostajala s posla. Jednostavno tih prvih dana kad je počela menstruacija nisam mogla ustati iz kreveta, napisala je Kejl Hek.

Kazala je kako je najgora epizoda koju je doživela bila kad je prespavala kod tadašnjeg dečka.

PROČITAJTE I:

 

"Već od ranog jutra imala sam osećaj da mi je telo naduvano, poput vodenog balona koji je postigao maksimalnu veličinu. Grčevi su postajali sve snažniji i imala sam osećaj kao da me netko zabija u zemlju čeličnom šakom. U krevetu sam pokušavala zaspati na boku, na leđima i na kraju u fetalnom položaju. Patila sam satima i znala sam da je to to", prisetila se opisujući kako je otrčala u kupatilo i pustila toplu vodu u kadu jer su joj tople kupke pomagale. No pre nego što je uspela da uđe u vodu, zapljusnuli su je talasi vrućine, pa metalni ukus u ustima.

 "Zamaglio mi se vid, kleknula sam ispred toaleta i počela da povraćam. Onesvestila sam se na podu. Glava mi je udarila o hladne pločice, a telo se počelo nekontrolirano tresti. Kad sam došla k sebi, doslovno sam otpuzala nazad u krevet i javila na poslu da opet ne mogu doći", nastavila je opisujući muku koju je proživljavala. Provela je 17 godina po ginekološkim ordinacijama tražeći uzrok za svoje opake menstruacije, ali tvrdi kako je niko od lekara nije doživljavao dovoljno ozbiljno.

PREPORUČUJEMO:

 

"Tek mi je doktorka Megan Šeldon rekla da je takva bol ipak previše ekstremna, pa me poslala na ultrazvuk. Nedelju dana nakon pregleda sedela sam sa svojim šefom čekajući poslovni sastanak. Tad me nazvala ginekološkinja i javila mi da na desnom jajniku imam dermoidnu cistu", nastavila je Kejl.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 

Објава коју дели callehack (@callehack) дана 1. Мар 2019. у 9:02 PST

Dermoidne ciste najčešće se razvijaju tokom reproduktivnih godina te onemogućuju snabdevanje jajnika kiseonikom. Ako se ne leče, mogu voditi i do raka jajnika.

"Imala sam svoje malo čudovište i trebalo ga je odstraniti u roku od tri do šest meseci. Lekarka je rekla da je tumor veličine narandže. Sledećih meseci sam tražila hirurga koji će me operisati i pritom opsesivno gledala snimke operacija dermoida na internetu. Uverila sam se da tokom operacije mogu umreti, pa sam se počela opraštati od prijatelja i dragih ljudi. Zatim sam se uverila da ako i preživim operaciju, bez jajnika me niko neće voleti. Zato sam se ponovo zbližila s bivšim momcima. Onda sam zbog toga zažalila", nastavlja dalje Kejl dodajući kako je ipak preživela operaciju. Hirurškinja joj je preporučila uzimanje kontraceptivnih tableta u slučaju da se ponovo vrate nesnosni menstrualni bolovi. Kejl piše kako je već imala težih reakcija na pilule, pa je odlučila videti može li bez njih.

"Bol se nije vratila i dobro sam. No još ne mogu razumeti kako je cista veličine narandže mogla rasti u meni, a da toga nisam bila svesna. Gledajući unazad, oduvek sam imala bolove u donjem delu leđa i teško sam spavala na levoj strani. Srećna sam što sam konačno pronašla doktorku koja me saslušala. Mnoge žene javile su mi se sa sličnim problemom da ih doktori ne slušaju i to vodi do težih komplikacija. Žene koje poznajem dobro razumeju svoja tela i trpe bolove kako se ne bi činile slabe. Mislim da je jako važno pronaći lekara koji će saslušati čoveka i razumeti ga. Medicinska zajednica mora promeniti perspektivu kad je reč o ženskom zdravlju. I mi moramo u opisivanju tegoba biti jasne, uporne i snažne. To je frustrirajuće i iscrpljujuće, ali je važno", istakla je ona. Kazala je kako je važno razmišljati o mogućnostima, jer u suprotnom bi njeno malo čudovište nastavilo rasti, a onda bi jednog dana prsnulo.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 

Објава коју дели callehack (@callehack) дана 1. Феб 2019. у 12:00 PST