SAVRŠENI POKLONI Šta su Srbi jedni drugima darivali za Božić pre 100 godina

Saznanja iz ondašnje štampe!

Božić, Nova godina, stara fotografija
Foto: Shutterstock

Šta je pre 100 godina bio "savršen poklon" za prijatelje ili porodicu u Srbiji saznajemo iz ondašnje štampe.

Srbija je tek 1919. godine uvela novi, Gregorijanski kalendar, što znači da se pre toga Božić slavio 25. decembra i da je, ako se može suditi po novinama, bio centralni praznik, dok se Nova godina retko ili čak uopšte ne pominje.

Božić, Nova godina, stara fotografija
Foto: Shutterstock

Što se darivanja tiče, nije se mnogo toga promenilo - deci su se poklanjale igračke, damama modni detalji, a gospodi piće ili cigare. Ipak, ima i nekih razlika u odnosu na današnje vreme.

Na kraju 1912. godine, verovatno zbog činjenice da je u toku bio Prvi balkanski rat, kao idealan poklon za svakog muškarca, nudi se - oružje!

"Najlepši poklon za BožIć i Novu godinu - patent emge sport pištolja sa 8 hitaca. Bez policijske dozvole", oglašava veliko stovarište oružja "Kod lovca".

U stopu ih prati firma "Bajar" koja "automat revolver kalibra 7.65 ili 9 mm" reklamira kao "vrhunac tehnike".

Ipak, kako se oružje nije moglo pokloniti baš svakome, kao lep, ozbiljan poklon, koji bi se mogao darivati poslovnom saradniku ili prijatelju nude se kalendari. Jedan takav, za 1913. godinu, reklamira se u Politici od 31. 12. 1912. godine i zove se "Osvetnici" - "sa veoma lepom i odabranom sadržinom kao i sa slikama sve iz rata 1912. godine".

Božić, Nova godina, stara fotografija
Foto: Shutterstock

"Najstarija i najveća trgovina dečijih igračaka i muzičkih instrumenata" - "Kod Trube" Rajića i Vukotića u isto vreme nudi veliki izbor raznovrsnih dečjih igračaka i "nakita za božićno drvo". Za starije i one koji čitaju, kao savršen poklon nudi se nova knjiga Fjodora Dostojevskog "Zločin i kazna".

Poslednjeg Božića koji je Srbija provela u miru pre četvorogodišnjeg pakla Velikog rata 1914. godine "Srpske novine" reklamirale su kao "najlepši poklon za nastupajuće praznike" igre na sreću dok su se kao nešto ozbiljniji tretirali pokloni Pomodno galanterske trgovine "Petar Petrović i Belović" koji su nudili "najnovije ukrase za dame: za kosu i oko vrata", kao i “za gospodu: cilindre, obuću, košulje, kragne…".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi