Kili Delit
printscreen
Kili Delit

printscreen

Kili Delit, Foto: printscreen

- Bila sam neverovatno živo dete. Nije ni čudo, oba roditelja su mi bili sportisti u mladosti. Tata je danas vatrogasac, a u mladosti je veslao, a mama je policajka i nekad triatlonka. Živela sam poput njih - zdravo se hranila i bavila se sportom gotovo svakodnevno. A onda je došao pubertet.

Ne samo da me sport posve prestao zanimati, nego sam još sa 14 godina prihvatila pomoćni posao u jednom fast fudu. A to je značilo i besplatne burgere i pomfrit - koliko želim, kad želim - objasnila je početak svoje podsticajne priče o skidanju čak 57 kilograma u godinu i po Australijka Kili Dellit.

PROČITAJTE JOŠ:

Žena plač tužna stres plakanje tragedija

Shutterstock

 

Ispričala je svoj put od nesrećne, gojazne tinejdžerke do gojazne mlade žene i napokon mame koja je shvatila da zbog svoje dece mora nešto učiniti.

Ovo je njena ispovest:

- Smršala sam za maturu, a onda vratila još više. Kilogrami su se počeli lepiti sami sve dok nisam kao maturantkinja rekla samoj sebi da ih želim izgubiti pre maturalnog plesa. Počela sam mahnito vežbati i brojati kalorije i uspela skinuti 20 kilograma. Ali kad sam se nakon srednje škole preselila od roditelja, brzo sam vratila sve što sam izgubila - i, naravno, dodala još nekoliko kilograma. Onda su došla i deca - rodila sam ih troje u kratkom periodu. Svaka pomisao da bih mogla smršati naprosto je izletela kroz prozor s mojim trudnoćama. Iskreno, nisam nekoliko godina ni stala na vagu jer naprosto nisam želela znati šta će pokazati.

Kili Delit

printscreen

Kili Delit, Foto: printscreen

Trenutak preokreta u mojoj glavi dogodio se kad sam se vratila iz bolnice nakon rođenja treće bebe i pogledala se u ogledalo - shvatila sam, ovako dalje više ne može. Duboko sam udahnula i stala na vagu - verovatno suludo, baš neposredno nakon porođaja - imala sam 126 kilograma. Znala sam da nešto moram da uradim, da ovako ne mogu dalje, ne samo zbog tog broja, nego i zato jer sam neprestano bila umorna i osećala sam se nezdravo. A znala sam da želim ostati zdrava zbog svoje dece.

Poznajem samu sebe i svesna sam da ne mogu u drastične promene. Zaklela sam se samoj sebi da ću svake nedelje uvoditi po jednu malu promenu u svoj život i tako nakon nedelja i nedelja početi konačno daživim zdravo. U početku se nisam sasvim odrekla fast fuda i slatkiša koje obožavam. Krenula sam od manjih porcija (mali pomfrit umesto srednjeg). A onda sam polako počela da uvodim i neke zdravije, radikalne promene (recimo, umesto pohovane piletine jela sam piletinu s roštilja).

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

Jednom kad sam se navikla na te promene u ishrani, rekla sam samoj sebi - dosta je s gaziranim pićima. Prvo sam ih zamenila ceđenom narandžom, a na kraju naprosto gaziranom mineralnom vodom. Umesto bele riže kuvala sam smeđu, umesto običnog mleka počela sam kupovati biljna. Uglavnom sam sama kuvala kod kuće i veoma retko nešto naručivala. Te male promene, uvođene veoma polako, pomogle su mi da promenim način života i ishrane.

Danas nastojim jesti celovite namirnice i zdravu, nutritivno vrednu hranu. Moj tipični dnevni jelovnik - da odmah dodam, teže bih ga se pridržavala da ne pijem po tri i više litara vode dnevno:

Kili Delit

printscreen

Kili Delit, Foto: printscreen

* doručak: kajgana od dva jaja i mala činija zobene kaše s borovicama, malinama ili kupinama

* ručak: velika zelena salata obogaćena avokadom, krastavcima, mrkvama i paprikom uz piletinu ili tunu sa žara

* večera: riba kuvana na pari s gomilom kuvanog povrća

Povremeni snek: proteinske 'čokoladice', štapići od sveže šargarepe ili prirodni maslac od kikirikija bez dodataka

Počela sam i da vežbam - u početku je bilo teško i išlo sporije od promena u ishrani. Prvih šest meseci nisam se držala nekog pravog plana. Naprosto sam improvizovala: hodala sam ili s djcom trčala po parku, a onda i pronašla neke vežbe na YouTubeu koje sam sama radila kod kuće.

No, kako sam postala samouverenija i polako se vraćala u formu, odlučila sam da treba da pojačam vežbanje i učlanila sam se u grupu koja trenira prema principima vojnog drila, i to svakodnevno (ponekad bih otišla i dva puta dnevno). To mi se tako svidelo da sam postala trener s licencom i počela držati satove drugim polaznicima.

PROČITAJTE JOŠ:

Majka i ćerka

Profimedia

 

U samo 14 meseci, izgubila sam 57 kilograma - i konačno koncentraciju prebacila s kilograma na ono važnije, zdravlje i snagu, jačanje svojih mišića. Beskrajno sam srećna zbog svih ovih promena iako mi je često bilo jako, jako teško.

Pre nego što se odlučimo zdravo hraniti nismo ni svesni koliko se praznika i porodičnih proslava svodi na kaloričnu hranu. Ponekad sam se osećala kao da sebi nešto uskraćujem kad bih odmahnula glavom na ponuđeni komad pizze ili torte. Priznajem, povremeno još uvek imam s tim problem. Svaki dan moram sebi ponavljati da želim jesti svesno, razmišljajući o tome što je i koliko za mene dobro.

Dok sam mršavila, otkrila sam i svoju strast, koja mi je u krvi - sport, vežbanje, snaga, zdravlje. Postala sam lični trener i sad mogu s ostalima podeliti sve što sam naučila i shvatila. Osnovni trik za zdravlje i lepotu tela upravo je u tome da moramo početi sporo, ne mučiti samu sebe i svakodnevno proslavljati veoma male uspehe i pomake. To je informacija koju želim podeliti s tobom.