mama, deca, brak, porodica
Shutterstock, ilustracija
porodica, deca, sreća

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Nakon razvoda postoje tate koje nastavljaju da budu posvećeni roditelji i dalje. Ali ima i onih koji se nakon toga ne udaljavaju samo od bivše supruge, već i od dece. Viđaju ih retko, preskaču važna dešavanja u njihovom životu i tako povređuju sopstvenu decu. Zašto?

„Je li, Ogi, jel′ to igricu igraš? Da.

Kakva je, je li dobra? Kul je.

Je li sine, jel′ tebi ne smeta što tata puši u kolima? OK je.

E moj sine, pet godina se nismo videli, a ti samo OK je, OK je, kul, ko da smo Amerikanci neki.“

Ovo je deo razgovora između tate i sina, Kašike i Ogija, u popularnoj seriji „Vikend sa ćaletom“. Iako na ekranu prikazuje oca i sina koji razgovaraju kao da su stranci, nažalost ova slika nije retka ni u stvarnom životu.

Pojedini očevi posle razvoda ne udaljavaju se samo od bivših supruga, već i od dece. Viđaju ih retko, ne dolaze po njih u dogovoreno vreme, preskaču utakmice i tako povređuju sopstvenu decu.

– Odluka da otac napusti decu nije trenutna, već je to proces koji često traje dugo. Razlozi za udaljavanje su mnogobrojni. Na primer, kad se otac vrati umoran s posla, uplakana beba i umorna supruga čine dom nekad gorim od kancelarije. Umesto da pokuša da razume stanje majke, angažuje se da pomogne i potrudi se da se više poveže sa detetom, otac zna da se udalji, objašnjava Dragana Stanković, psiholog i psihoteraput pod supervizijom.

Deca se bore sa osećanjem napuštenosti

Razlog može da bude i druga žena ili situacija kad oseti da nije u stanju da finansijski obezbedi porodicu, pa misli da je tad najbolje da pobegne jer ne može da izdrži pritisak.

Odsustvo muške figure svakako utiče na decu, pa shodno uzrastu, majka treba da objasni zašto je došlo do toga da se otac udalji, a da se ono ne oseća krivim zbog toga. Prekid kontakta sa ocem može dovesti do toga da dete počne da razvija lošije socijalne veštine, ima slabiji uspeh u školi ili slabije spava. Suština je da su deci u životu potrebna oba roditelja kako bi odrasla u emocionalno zdrave odrasle osobe.

– Odsutnost oca sprečava normalan socijalni i emocionalni razvoj deteta od najranijeg detinjstva preko adolescencije do odraslog doba. Mnoga deca su se borila sa osećanjima napuštenosti i niskog samopoštovanja zbog nedostatka očeve figure u njihovom životu. Neka su se okrenula drogi, alkoholu, nezdravim vezama ili drugim destruktivnim ponašanjima – kaže Stankovićeva.

Kad ne dođe po dete u dogovoreno vreme

Kad se u praksi dogodi da otac ne dođe po dete u dogovoreno vreme, važno je da se majka suzdrži od negativnih komentara vezanih za oca i time ljubav koju dete oseća prema njemu ne pretvori u mržnju. Kasnije bez prisustva deteta treba da razgovara sa bivšim partnerom i pokuša da mu objasni koliki bol i razočarenje to izaziva kod njihovog deteta ili da to prijavi Centru za socijalni rad. Dete tako stiče nepoverenje koje se kasnije tokom odrastanja prenosi i u druge segmente života.

Ali nemaju sve tate posle razvoda sindrom odbeglih očeva. Postoje i oni koji i dalje nastavljaju da budu savesni i dobri roditelji, koji su uvek tu za dete. Posvećeni su i trude se da mu ne manjka ljubavi iako mama i tata više ne žive zajedno.

Posao i karijera kao izgovor

U Srbiji polovina dece najviše slobodnog vremena provodi sa mamom, 25 odsto sa oba roditelja podjednako i manje od 10 odsto sa tatom, pokazuje istraživanje „AFA asocijacije“ tokom projekta „Igraj se sa tatom“. Kao glavni razlog nedovoljnog bavljenja decom većina očeva navodi posao i karijeru, međutim, dublje istraživanje je pokazalo da i u slučaju kad imaju slobodnog vremena, očevi to vreme mnogo manje provode sa decom nego mame. Istraživanje je pokazalo i da preko 70% očeva najviše voli da vreme sa decom provodi napolju, što ukazuje na činjenicu da ne znaju kako da se kreativno bave njima u kući.