DEVITO, SPOT
Screenshoot youtube
DECA, MUZIKA, ŽURKA

Printscreen Instagram

Foto: Printscreen Instagram

To su pitanja koja su aktuelna svakodnevno, ali ih je dodatno podgrejalo objavljivanje snimka na kome klinci od 10-12 godina oduševljeno pevaju i igraju uz stihove "Ona mene pali, ku*ve su mi tu, al' mi ljubav fali, ona rola vu'. Kada mi se vari, vrti mi se, manta, u klubu smo glavni, pušite mi ku**c, voziće se rari".

PROČITAJTE I:

 


Kako se ispostavilo, u pitanju su deca iz Makedonije, ali tu muziku slušaju i njihovi vršnjaci u Srbiji i prilično se "lože" na nju. Konkretno, u pitanju je pesma "Uh" srpskog repera Devita. Kakav je njegov stav o viralnom videu i najmlađim obožavaocima pročitajte u odvojenoj vesti.

Za razliku od autora pesme, komentari roditelja nakon objavljivanja snimka i te kako su osuđujući.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 

Објава коју дели Akademija Retarda (@akademija.retarda) дана 3. Нов 2019. у 3:07 PST

 

"Kad se svi saberu, nemaju ni 30 godina", "Vaspitačica na aparatima", "Pomešali fantu i koka-kolu", "Decu treba tući u glavu, precizno"- neki su od komentara.

Međutim, isti ti očevi i majke, ili uopšteno odrasli ljudi, imali decu ili ne, u svoje slobodno vreme slušaju muziku lascivnih stihova, punu psovki i aluzija na poroke i seks. Zašto je njima dozvoljeno, a nekom drugom ne? Uostalom, odrasli i jesu ti koji deci svojim primerom otvaraju vrata određenom ponašanju, muzici, filmovima, ali najčešće se može čuti da je krivo društvo, internet, tehnologija, mobilni telefoni, društvene mreže...

Važno je napomenuti i da su, u trenutku u kome je nastao sporni snimak, roditelji dece bili prisutni, kao i da su prethodno dali odobrenje da klinci slušaju šta žele, kako smo saznali od di-džeja, koji je puštao muziku na tom dečjem rođendanu.

DEVITO, SPOT

Screenshoot youtube

Foto: Screenshoot youtube

Psiholog: S detetom otvoreno razgovarati o šundu, vednostima, psovkama

- Teško je zabraniti detetu da čuje neku pesmu. Svakako će je negde čuti, od vršnjaka, starijeg brata ili sestre. Ali je svakako moguće da roditelj edukuje dete o tome šta je kvalitetna muzika. Naravno, ne treba osuđivati detetov ukus muzike, pošto to može da udalji roditelja od deteta, ali važno je otvoreno razgovarati o ukusu, šundu, vrednostima, pa, između ostalog, i o rečima koje se mogu čuti u nekim pesmama - objašnjava za "Blic" psihoterapeut, savetnik i edukator za roditelje Nikolina Milosavljević.

Bilo bi poželjno, savetuje ona, da kod kuće deca imaju određena ograničenja, šta mogu da istražuju preko interneta, i da se uklone oni TV programi i kanali koji prenose vrednosti s kojim se roditelji ne slažu, a da se u porodici promovišu vrednosti u koje roditelji veruju, kako kroz muziku, tako i kroz knjige, časopise i sadržaj na internetu i televiziji.

- Što se tiče zabranjivanja od strane roditelja da neki izvođač peva svoju pesmu, to je malo, po meni, nekorektno, zato što je to prenošenje odgovornosti za vaspitanje njihove dece na tog nekog autora - kaže Milosavljević.

PREPORUČUJEMO:

 

- Roditelji treba da se fokusiraju na promovisanje zdravih vrednosti, kroz udruživanje i insistiranje da se uvedu određene zabrane da se pojedini nezdravi sadržaj prikazuju na nacionalnim televizijama ili bar da se ne prikazuju u vreme kada deca najčešće gledaju televiziju.

Dostupnost sadržaja koji nije za decu ispod 18 godina, na neki način, odgovorno je i celokupno društvo, a ono se menja kroz aktivizam i udruživanje, poručuje naša sagovornica.

DEVITO, SPOT

Screenshoot youtube

 Foto: Screenshoot youtube

Kontrola sadržaja i kritički stav

Psihoterapeut Darka Krsmanović kaže da relativizaciji sistema vrednosti u velikoj meri doprinosi prebacivanje odgovornosti i ulazak u "začarani krug igre 'strašno, strašno...'"

- Bilo bi poželjno da roditelji prihvate da je njihov zadatak da pomognu deci da oforme sistem vrednosti koji je iz roditeljske perspektive poželjan, a to podrazumeva kontrolu sadržaja kojima je njihovo dete izloženo, kao i kritički stav prema svemu onome što smatraju nepoželjnim, a sa čim je njihovo dete suočeno među vršnjacima, u školi, na ulici. Umesto toga, roditelji često podležu imperativu sreće i postaju popustljivi, nedosledni i nekritični prema ponuđenim sadržajima, zaboravljajući da to nije dobar način pripreme deteta za život - kaže Krsmanović.

Društvena realnost je da smo sve manje posvećeni i društveno odgovorni čak i kada je roditeljstvo u pitanju, kaže ona.

- Krajnje je vreme da prestanemo da se zadovoljavamo kvalifikacijom da je nešto "strašno" i da počnemo sistematski da radimo na sadržajima koji će deci biti bliski, zanimljivi i prihvatljivi, a koji će istovremeno biti utemeljeni na zvucima, mirisima i prizorima primerenim detinjstvu.

Predložila je mužu da joj plaća 7.000 dinara dnevno da ne ide na posao i čuva decu! Godinu dana kasnije život je postao pakao!

Melisa Petro je književnica koja piše od kuće, supruga i majka, i živi u Njujorku. Nakon porođaja na njoj je bila teška odluka - da li će se vratiti punom radnom vremenu i unajmiti nekog da brine o bebi, ili će je ipak sama odgajati i smanjiti tempo rada.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta