VEKOVIMA SU DAVANA DECI Najstarija imena u Srbiji koja imaju jako tešku simboliku i značenje!

Ime deteta je prva roditeljska dvojba.

Bebe, deca, blizanci
 Foto: Shutterstock, ilustracija

Ime bebe je nešto što većina roditelja razmatra mesecima, a mnogi o istom razmišljaju čak i godinama pre nego što su uopšte uplovili u brak ili saznali da će imati dete. Roditelji se pri izboru vode tradicijom, trendovima, ličnim afinitetima, porodičnom "nasleđu", ali se uglavnom trude da ime nosi određenu simboliku ili značenje.

 

Neretko se odlučuju i za imena koja nisu srpska, ali imaju lepa i zanimljiva značenja, ili ih asociraju na nešto što je njima kroz život značilo.

Zanimljivo je recimo da su se kroz srpsku istoriju (prilično daleku) deci često davala imena koja su imala tužnu ili na neki način tešku simboliku, a ta praksa je danas izumrla. Ipak, u našem narodu su i dalje ostala ukorenjena neka od tih imena poput Nenad, Mina, Stana, Vlajko, Gorčilo...

"MAZILA SAM GA U INKUBATORU, PRIČALA MU, NISU HTELI DA MI DAJU LAŽNU NADU..." Herojske priče majki prevremeno rođenih beba i borba za jedan život od samo par grama, nateraće vam suze na oči!

Beba Bebe
Foto: Shutterstock

Evo spiska starinskih srpskih imena koje nemaju laskavo značenje:

 

Tugomir/Tugomirka: Ime je nastalo spajanjem reči tuga i mir, a u prenesenom značenju poručuje da su roditelji željni mira, do te mere - da su tužni.

Prodan/Prodana: Reč je o starom slavenosrpskom imenu, koje se davalo detetu koje je "od Boga dano" kao zamena za ono starije koje je stradalo.

Jaglika: Ovo ime je bilo namenjeno novorođenim devojčicama ukoliko je kuća u žalosti (ako je otac preminuo pre nego što se dete rodilo, ili majka nije preživela porođaj...).

OVO NIJE BILO SMEŠNO, VEĆ TRAUMATIČNO Frizer uživo u emisiji devojci odsekao kosu, kada je videla šta je uradio odmah se onesvestila! (VIDEO)

beba, sat, dete
Foto: Shutterstock

Stadija/Stanija/Stanika/Stana/Stanka : Ovo ime dobijale su devojčice čiji su roditelji priželjkivali da prestanu da dobijaju žensku decu.

Dostana: Ovo imem davalao se kako bi se zaustavilo rađanje u porodici u kojoj je već bilo dovoljno dece.

Vlasije/Vlajko: Reč je o imenu grčkog porekla koje se prevodi kao "strog", "grub", "trom"...

Gorčin/Gorčilo: Ovo ime davalo se deci kako bi ih štitilo od zlih duhova, jer se verovalo da oni zaobilaze "gorku" decu i ne mogu da im naškode.

 

Mina: Ovo ime nastalo je kao kratka varijanta, tačnije nadimak imena poput Jasmina, Emina, Milena, Vilhemina, Marina, a samo po sebi u srpskom jeziku nema nikakvo značenje (sem eksplozivne naprave).

Nenad: Ovo ime je nastalo da glagola "iznenaditi se", a davalo se deci koja su na svet došli "nenadano".

Najda/Najdan: Ime je nastalo od korena reči "nađena", odnosno od starog glagola "najdena". Samo ime ima zanimljiv običaj koji ga prati - dete bi se ostavljalo na putu ili raskrsnici kako bi se porodica spasila uroka. Onda bi "kao slučajno" našli tu dete, i na taj način prekinuli niz bolesti ili umiranja u porodici.

Potresna ispovest mlade Beograđanke digla Srbiju na noge! Pao joj kamen kada se rešila bebe, njena priča će vas ukopati u mestu!

Na adresu naše redakcije stigla je dirljiva priča Marijane iz Beograda. Žene koje se odluče na abortus prolaze težak period, kako psihički, tako i fizički. Njihove priče su uvek teške, bolne i potresne, a jedna žena je imala želju da jednu takvu ipak podeli sa javnošću.

 

BONUS VIDEO:

Anketa: Šta građani misle o protestu taksista

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi