U SMRT ZBOG POPULARNOSTI Mladi sve više umiru zbog internet izazova, psiholozi objašnjavaju kako da zaštitite vaše dete!

Dve tragedije u kratkom roku odnele su dva mlada života.

Deca, telefoni, škola
Foto: Shutterstock

Priče o lošem uticaju društvenih mreža prisutne su već godinama, a najčešće njihov najgori efekat osete najranjiviji - deca.

Nadmetanje za najbolji selfi ili snimak, ali i razni "izazovi" tema su medija, nažalost, tek kada se dogodi tragedija. Devojčica u Palermu stradala je dok je snimala TikTok izazov "Blackout", a prema prvim nezvaničnim informacijama, zbog istog izazova slučajno se obesio dečak u Rakovici.

Zašto su deca i tinejdžeri podložni ovako rizičnom ponašanju? Neurolozi kažu da deo mozga zadužen za racionalno mišljenje, prefrontalni korteks, nije u potpunosti razvijen do sredine dvadesetih godina. To znači da su tinejdžeri prirodno impulsivniji i da će verovatno delovati pre nego što razmisle o svim posledicama. Usredsređeni su na popularnost i trenutni efekat, ne razmišljaju o opasnim posledicama koje mogu imati "izazovi" ili druge stvari.

Po pisanju italijanskih medija, roditelji nastradale devojčice iz Palerma nisu ni znali da njihova ćerka ima više naloga na različitim društvenim mrežama, mislili su da Tik-tok prati zbog plesnih tačaka. I verovatno nisu jedini, ali to ne znači da su manje odgovorni što nisu obratili pažnju na to čime se dete zabavlja.

tiktok
Foto: printscreen/TikTok

Roditelji bi morali da idu u korak sa razvojem tehnologije i novim izazovima sa kojima se deca suočavaju, prenosi RTS. Neki psiholozi savetuju sledeće:

Raspitajte se šta sve od takvih izazova kola društvenim mrežama i navedite dete na razgovor tako što ćete ga ohrabriti da pokuša da vas iznenadi, da vam kaže nešto što vi niste čuli.

Pitajte mirno, bez osuđivanja, šta misle o tim izazovima.

Ako tinejdžeri pominju interesovanje za učešće u izazovu, direktnim pitanjima ih podstaknite da razmisle o svakom koraku izazova. Zamolite ih da razmotre najgore ishode - opekotine ili odlazak u bolnicu, na primer.

Zamolite ih da razmisle zašto bi to učinili - i da li to vredi. Da li su lajkovi i komentari vredni vremena provedenog u urgentnom centru?

Obavezno budite "prijatelji" na društvenim mrežama sa svojom decom, jer ako pratite dešavanja na ovim platformama, to će vam pomoći da budete u kontaktu sa onim što se događa u njihovom svakodnevnom životu.

Pratite šta objavljuju na svojoj stranici kako biste saznali šta se dešava u školi i šta rade njihovi prijatelji. Ako ne žele da sarađuju, moraćete da im zapretite da, s obzirom na to da vi plaćate njihove račune i kupujete uređaje, možete im ih i oduzeti.

Deca su često spremnija da pričaju o iskustvima svojih vršnjaka nego o sebi. Tako što ćete se raspitivati o tome šta je popularno u školi, šta rade prijatelji, dobićete više odgovora nego da ste direktno pitali šta oni rade.

Bez obzira na sve, najvažnije je imati što aktivniju komunikaciju sa decom i nastojati da što manje osuđujete njihovo ponašanje. Umesto toga, mirno razgovarajte o opasnostima u tim izborima.

Više sličnih vesti pročitajte OVDE!

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi