More, deca, porodica, odmor
Shutterstock, ilustracija
More, deca, porodica, odmor

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Neke stvari se zasigurno promene kada postanete roditelj, da li to što vise ne spavate koliko hoćete ili možda činjenica da ćete kupiti pre pelene nego cipele na totalnoj rasprodaji, ne znam.

Ali jedno znam sigurno, to malo biće prosto obožavate da volite. Jedan osmeh i jedan zagrljaj prilično je dovoljan da vas podseti zašto ste na ovoj planeti, koja je vaša svrha postojanja i svaki vaš udah koliko je značajan. Jer više ne dišete zbog sebe… Dok sam gledala Miu kako se igra u pesku nisam mogla da se ne zapitam ipak kako? Kako se sve brzo promeni? Meni da, kao devojci, ženi, majci, kako god. Sve lagano počinje sa odmorima. Letovanje.

PROČITAJTE I:

Ada Ciganlija, leto, vrućine

Alo!/Ana Paunković

 

 

Kao devojci što se tiče odlaska na plažu, obično mi je bilo potrebno da imam peškir a i to nije bitno jer se osušiš dok piješ koktele i đuskaš, a uveče nosiš nečiju majicu, ujutru se budiš u njegovom sortsu… U svakom slučaju, odlazak na plažu zahteva kremu, češalj, naočare, novac, zaštitu. To je to. Spavala sam ili u hotelu ili vili.

E, onda sledeće leto već imate dečka pa se stvari malo uozbilje i nagomilaju ali ništa bitno. Peškir puta dva, kreme, naočare puta dva, voda, pa nešto za pregristi, lopta, češalj, novac. Zaštita je u sobi. Smeštaj: hotel tri zvezde u centru. Sve slatko i romantično. Sami na plaži dok Sunce zalazi…

Onda se sledeće leto udate. Opet hotel i to od pet zvezdica jer ste dobili para za svadbu pa što kažu naši stari; ima se, može se. I opet je sve slatko i romantično ali nadvladavaju vas emocije i sada uveliko razmišljate kako bi bilo slatko da gledate vašu dečicu kako se šetkaju po plaži dok Sunce zalazi… Zaštitu ne koristite to veče i počinje proširenje porodice…

More, deca, porodica, odmor

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

A onda, sledeće leto.

Smeštaj: pristojni apartmani do određene cifre sa više kreveta jer vas ima najmanje petoro plus baba. I deda ponekad. Kuhinja da se ima obavezno jer uvek postoji ono da čim se vratite sa plaže ili šetnje neko će biti gladan. A i šta sa dve gajbice paradajza i krompira što ste poneli. Da ne pričam o četiri pileta zaleđena i pet paketa šnicli. To se tako radi ako su vam deca nenavidi koja kada dođu na more izgledaju kao da su ispala iz gladne godine.

Giros pita je dva i po evra a vas je šestoro, puta šest koka kola i tri kisele jer babu ubija gorušica, isto toliko palačinjaka posle da se zaslade, pa ti vidi da li se isplati svako veče tako. Štednja je nauka!

Odlazak na plažu: kantice, lopatice, peškiri puta deset, sto velikih sto malih. Kolica, grablje, maska za ronjenje, mrežica za ribe, peraje, vreća za spavanje, dodatni suncobran za babu, iako uzimaš ležaljke baba neće da izgori pa idi Bogu. Onda sto se tice hrane: sendviči, voda, voće, slatkiši, pa posle užine užina, pa sokovi, kafa, lekovi, flasteri, šeširi, kape…

letovanje, more, plaža, deca

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Bog zna šta sve nećete naći u torbi za plažu… A što se tiče zaštite, ne razmišljate o tome jer nemate ni kako pored dijareje, povraćanja, opekotina od Sunca i ujeda meduza, visokog pritiska babe i ostalih Božijih iskušenja.

I tako dođe zalazak Sunca i ti gledaš svoju dečicu kako trčkaraju, samo što ovaj put oni ganjaju čoveka koji prodaje poslednje krofne i bogami, ubijaju vaših poslednjih pedeset evra za ovaj dan na plaži. Ali… Sve za porodicu… Žena koja čita ljubavni roman i pije bljutavu kafu iz termosa jer tako joj je zapalo. Muž sa cvidžama i vrućim pivom od tri evra u ruci što ga cuga ceo dan jer tako se mora ako hoćeš ležaljku. Ali lagano…

Samo ti na tren prođe kroz glavu da si celu godinu čekao na ovih deset dana, ubijao se od posla i radio si prekovremeno da bi nakrckao tih deset dana odmora. O tome da si se zadužio kod prijatelja i banke kao i sama Grčka u kojoj letuješ i ostavljaš sav taj novac, o tim temama možemo samo pod dejstvom rakije ili sedativa. Ali vaše telo i um se prave da su na odmoru iako zapravo su daleko od toga. Zbog sve te silne muke zarad deset dana odmora, ne osećate sav taj umor. Dišete duboko, upijate svaki trenutak lepote…
Eto tako izgleda jedan prosečan odmor čoveka sa porodicom na moru.

Doduše, nije svaki scenario ovakav ali ja se baziram na životne priče smrtnika sa prosečnim platom.

Ali, sigurna sam da nikom od ljudi koji ovako završe na odmorima nije žao što je baš tako isplao, jer ispalo je najbolje moguće. Samo čudno je to kako se stvari menjaju iz godine u godinu tako drastično a kada pogledaš, samo je ta jedna godina prošla, a šta sve iza nje ostaje… Da ne poveruješ.

PREPORUČUJEMO:

 

Vreme leti i nikako se me mirim sa činjenicom da mi dete polazi ove godine u školu. A ja ću čini mi se isto ovako kao i sada sedeti za kompom i gledati slike sa mora kada je bila mala. Tada će ona uveliko biti sa nekim tamo i raditi baš ono što sam radila i ja, samo se nadam sa zaštitom… Tako je valjda kada postaneš roditelj i matoro džangrizalo.

Ali svejedno, ništa ne može da zameni taj osećaj kada znaš da si učinio nešto lepo za svoju decu, nebitno kako je tebi bilo, posle njihovih osmeha i sećanja na to letovanje, sigurna sam da će ti biti to najlepši odmor, ikada.

Jer meni je bio ovo najlepši odmor, zaista i ništa ne bih menjala ni za stotinu hotelskih zvezdica…