OTKRIVENI DO SADA NEPOZNATI DETALJI TUŽNOG ŽIVOTA BOGINJE OPERE JEZIVO! Sa 14 godina majka je podvodila muškarcima, ljubav njenog života je omalovažavao i seksualno zlostavljao

Nikada neću oprostiti majci što mi je ukrala detinjstvo - rekla je kasnije Marija Kalas

marija kalas
Foto: Pexels

Maria Kalas je bila diva u pravom smislu te reči. Danas živi u legendi: ovu krhku, neurotičnu primadonu zovu „La Divina“, počašćena titulama najboljeg soprana svih vremena, nenadmašne boginje opere. Ali svet u kojem je živela Maria Callas bio je suštinski drugačiji. Tokom svog života dobila je više ukora nego pohvala, trpela je bolne kritike, prvo odrastajući u surovoj i hladnoj porodici, zatim pod brutalnim svetlima pozornice, a najveći bol naneli su joj ljubavnici.

O njenoj tragičnoj sudbini pisalo se bez kraja, ona je "diva koja je umrla od slomljenog srca", a skoro 50 godina nakon smrti ostaje neiscrpan izvor inspiracije za autore svih umetničkih grana. A nova biografija Lindsi Spence-a „Cast a Diva: The Hidden Life of Maria Callas“, koja izlazi ovog leta u obliku nikad objavljenih pisama, daće novu dimenziju njenom fascinantnom životu. U Njujorku je 2. decembra 1923. godine u grčkoj imigrantskoj porodici rođena devojčica po imenu Maria Ana Cecilia Sofia Kalogeropoulos.

Njeni roditelji, Džordž i Litsa, zarobljeni u izuzetno nesrećnom braku, već su imali jednu devojčicu Iakinthi, koja se zvala Džeki, a njihov najstariji sin Vassilis umro je u dve godine. Zbog toga je porodica željno iščekivala sina. Zbog toga, od trenutka kada je ugledala svetlost dana, nisu propustili da Mariju daju do znanja da je neželjena - od velikog razočaranja, majka je odbila da je gleda četiri dana nakon porođaja. Litsa je otvoreno volela stariju sestru, vitku, lepšu Džeki. Nije obraćala previše pažnje na bucmastu, crnomanjastu, kratkovidu Mariju dok nije shvatila svoj muzički talenat.

- Od pete godine, i tokom svih godina kada sam morala da igram i uživam, morala sam da pevam i da zarađujem novac. Nikada neću oprostiti majci što mi je ukrala detinjstvo - rekla je kasnije Marija Kalas. Kada je Callas imala 14 godina, brak njenih roditelja se raspao i ona je sa sestrom i majkom otišla u Grčku - neposredno pred izbijanje Drugog svetskog rata. Život je tada postao još gori za mladu Mariju, jer je majka podvodila i Džeki za nemačke i italijanske vojnike da bi zaradila za život. Ali njen sirovi, neobrazovani pevački talenat ubrzo joj je obezbedio mesto na Državnom konzervatorijumu i uprkos profesorovim savetima, umesto da školovanje nastavi u Italiji, nakon rata vratila se u Njujork.

Tamo se nije zadržala dugo - ubrzo se našla na putu za Italiju i sa svime što je imala u jednom koferu stigla je u Napulj.

Te prve sudbonosne večeri u Italiji upoznala je izvesnog Đovanija Batistu Meneginija, bogatog industrijalca koji će je pretvoriti u zvezdu. Tada Callas nije izgledala onako kako je se danas sećamo - težila je skoro stotinu kilograma, imala je okruglo lice i ogromne grudi, ali je kod Menenginija izazvala neobičnu simpatiju.

Ponudio joj je podršku dok je učila da peva, a dve godine kasnije venčali su se - 54-godišnji mladoženja potajno se venčao sa 25-godišnjakom, u sporednoj sobi crkve. Kalas nije bio katolik, pa je sveštenik skoro odbio da ih venča. Uz Menenghinijevu podršku i novac, na užasnoj dijeti povrća i sirovog mesa, izgubila je više od trideset kilograma i transformisala se u vitku lepoticu.

marija kalas
 Foto: Pexels

Menenghini se kasnije setila da je, da bi postigla idealnu težinu, čak progutala i trakavicu. U braku su bili turbulentnih dvanaest godina, a u novootkrivenim pismima Callas je o svom suprugu napisala: „Još me muči nakon što mi je uzeo više od polovine novca stavljajući sve na njegovo ime otkako smo se venčali ... budala da se uda za njega “. I dok se njen privatni život očigledno urušavao, Marija Kalas osvajala je svetske opere. Njen glas nije imao klasičnu lepotu, iako je vladao opsegom od tri oktave, opisanom kao kreštav, sa metalnim podtonom. Smatrali su je majstorkom bel canta zbog kristalno bistre boje, ali pre svega moćnih interpretacija, muzičke inteligencije, genijalnog fraziranja i patetike koja je zračila iz svakog njenog nastupa.

Tragedija operske heroine u njenom glasu oživele bi i dovele publiku do ekstaze i katarze. Danas ćete retko čuti da neko kritikuje Mariju Kalas, ali istina je da su je toliko omalovažavali do te mere da je svojim nastupima fascinirala ljude. Glas joj je drhtao u najvažnijim trenucima, tehnika često nije bila na nivou, a na nastupima u velikim operama poput Metropolitana na sceni, gađali su je glavicama kupusa. Ipak, rasprodala je svaku dvoranu, a karte su grabili i oni koji su je obožavali i oni koji su je mrzili.

Davala je arogantne i arogantne intervjue otvoreno prozivajući majku zbog zlostavljanja i upoređujući svoj glas sa šampanjcem, a glas rivalke Renate Tebaldi sa Coca-Colom. Njen pad, složiće se svi stručnjaci, započeo je kada je 1957. upoznala brodograditeljskog magnata, Grka Aristotela Onazisa. Oboje su u to vreme bili venčani, ali to ih nije sprečilo da započnu vatrenu ljubavnu vezu koja će trajati do njegove smrti 1975. godine. Ni Marija Kalas nije pronašla sreću u njegovom zagrljaju.

Ne samo da je iz novina morala da sazna da se ljubav njenog života udala za najpoželjniju udovicu tog vremena Džeki Kenedi, već ju je Onazis omalovažavao, maltretirao, ostavljao, a zatim joj se vratio. U novoj biografiji Lindsi Spence postoje i šokantne informacije da ju je jednom drogirao i silovao. Uz sve to, glas joj je opadao. Mentalne tegobe, nedijagnostikovana neurološka bolest i stravična glad gladi ostavili su je bez ijednog aduta. Poslednje godine provela je u stanu u Parizu, živeći od alkohola i tableta za spavanje, gde je umrla od srčanog udara 1977. godine.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi