marija kalas
Pexels
marija kalas

Pexels

Foto: Pexels

O njenoj tragičnoj sudbini pisalo se bez kraja, ona je "diva koja je umrla od slomljenog srca", a skoro 50 godina nakon smrti ostaje neiscrpan izvor inspiracije za autore svih umetničkih grana. A nova biografija Lindsi Spence-a „Cast a Diva: The Hidden Life of Maria Callas“, koja izlazi ovog leta u obliku nikad objavljenih pisama, daće novu dimenziju njenom fascinantnom životu. U Njujorku je 2. decembra 1923. godine u grčkoj imigrantskoj porodici rođena devojčica po imenu Maria Ana Cecilia Sofia Kalogeropoulos.

- Od pete godine, i tokom svih godina kada sam morala da igram i uživam, morala sam da pevam i da zarađujem novac. Nikada neću oprostiti majci što mi je ukrala detinjstvo - rekla je kasnije Marija Kalas. Kada je Callas imala 14 godina, brak njenih roditelja se raspao i ona je sa sestrom i majkom otišla u Grčku - neposredno pred izbijanje Drugog svetskog rata. Život je tada postao još gori za mladu Mariju, jer je majka podvodila i Džeki za nemačke i italijanske vojnike da bi zaradila za život. Ali njen sirovi, neobrazovani pevački talenat ubrzo joj je obezbedio mesto na Državnom konzervatorijumu i uprkos profesorovim savetima, umesto da školovanje nastavi u Italiji, nakon rata vratila se u Njujork.

Tamo se nije zadržala dugo - ubrzo se našla na putu za Italiju i sa svime što je imala u jednom koferu stigla je u Napulj.

Te prve sudbonosne večeri u Italiji upoznala je izvesnog Đovanija Batistu Meneginija, bogatog industrijalca koji će je pretvoriti u zvezdu. Tada Callas nije izgledala onako kako je se danas sećamo - težila je skoro stotinu kilograma, imala je okruglo lice i ogromne grudi, ali je kod Menenginija izazvala neobičnu simpatiju.

Ponudio joj je podršku dok je učila da peva, a dve godine kasnije venčali su se - 54-godišnji mladoženja potajno se venčao sa 25-godišnjakom, u sporednoj sobi crkve. Kalas nije bio katolik, pa je sveštenik skoro odbio da ih venča. Uz Menenghinijevu podršku i novac, na užasnoj dijeti povrća i sirovog mesa, izgubila je više od trideset kilograma i transformisala se u vitku lepoticu.

marija kalas

Pexels

 Foto: Pexels

Menenghini se kasnije setila da je, da bi postigla idealnu težinu, čak progutala i trakavicu. U braku su bili turbulentnih dvanaest godina, a u novootkrivenim pismima Callas je o svom suprugu napisala: „Još me muči nakon što mi je uzeo više od polovine novca stavljajući sve na njegovo ime otkako smo se venčali ... budala da se uda za njega “. I dok se njen privatni život očigledno urušavao, Marija Kalas osvajala je svetske opere. Njen glas nije imao klasičnu lepotu, iako je vladao opsegom od tri oktave, opisanom kao kreštav, sa metalnim podtonom. Smatrali su je majstorkom bel canta zbog kristalno bistre boje, ali pre svega moćnih interpretacija, muzičke inteligencije, genijalnog fraziranja i patetike koja je zračila iz svakog njenog nastupa.

Tragedija operske heroine u njenom glasu oživele bi i dovele publiku do ekstaze i katarze. Danas ćete retko čuti da neko kritikuje Mariju Kalas, ali istina je da su je toliko omalovažavali do te mere da je svojim nastupima fascinirala ljude. Glas joj je drhtao u najvažnijim trenucima, tehnika često nije bila na nivou, a na nastupima u velikim operama poput Metropolitana na sceni, gađali su je glavicama kupusa. Ipak, rasprodala je svaku dvoranu, a karte su grabili i oni koji su je obožavali i oni koji su je mrzili.

Davala je arogantne i arogantne intervjue otvoreno prozivajući majku zbog zlostavljanja i upoređujući svoj glas sa šampanjcem, a glas rivalke Renate Tebaldi sa Coca-Colom. Njen pad, složiće se svi stručnjaci, započeo je kada je 1957. upoznala brodograditeljskog magnata, Grka Aristotela Onazisa. Oboje su u to vreme bili venčani, ali to ih nije sprečilo da započnu vatrenu ljubavnu vezu koja će trajati do njegove smrti 1975. godine. Ni Marija Kalas nije pronašla sreću u njegovom zagrljaju.