Haljina, leto, moda, devojka, stil, lepota, žena
Shutterstock, ilustracija
Haljina, leto, moda, devojka, stil, lepota, žena

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

"Ti stvarno jedeš sve, a ne gojiš li? Ne paziš na liniju?", "Jesi li ikad imala višak kilograma?", samo sam ređala pitanja svojoj koleginici, a njeni odgovori bili su da, ne i ne...

Da ne pazi šta jede, mogla sam da primetim za vreme radnog vremena. Pa sve i da u slobodno vreme ne jede ništa, ono pojedeno na poslu bilo bi dovoljno da se ugoji. Bilo bi dovoljno većini ljudi, ali ne i njoj.

Da joj kilaža ne oscilira, uverila sam se iz godine u godinu. Ali ipak, kaad vidite velike količine slatkiša i fit liniju, morate da se pitate.

"Mršava sam zato što sam pakosna", rekla mi je u šali.

Dijeta, mršavljenje, kilogrami, ishrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

A znajući da to nije tačno, a i da nije naučno potkrepljeno, pitala sam nutricionistu da li je brz metabolizam jedini zaslužan za ovakve privilegije.

"Jeste, brz metabolizam koji prouzrukuje dobro varenje, zaslužan je za sve. Pritom, ljudi koji mogu da jedu sve, a da se pritom ne ugoje, najčešće se ne prejedaju. Ma kako da nama izgleda, oni umereno konzumiraju hranu, doduše, koju god požele i veoma sporo jedu, odnosno žvaću svaki zalogaj što je veoma važno za dobru kilažu", objašnjava nutricionista Milka Raičević i dodaje:

"Za tako brz metabolizam zaslužna je genetika. Mi najčešće pitamo da li je još neko u porodici može da jede sve, a da bude vitak".

Moda, žena, izgled, trend, devojka, lepota, šešir, kosa

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

U slučaju kolegice genetika jeste ključna.

"Takva je i moja majka, a evo, sada i moja ćerka tinejdžerka", rekla mi je.

Probleme sa kilograma nije imala ni u trudnoći. Ugojila se neophodnih osam kilograma koji su brzo nakon porođaja "spali" pa je izgledala kao i pre drugog stanja.

Napitak, smuti, šejk, zdravo, ishrana,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

"Ljudi sa takvim metabolizmom najčešće se ugoje u klimaksu kada dobiju tri, četiri kilograma viška i kada baš zbog tog "viška" jako lepo izgledaju", ističe nutricionista koji napominje da je bolest retko uzrok konstantne mršavosti.

"Ne može se reći da je takav metabolizam dobar ili loš. A da bi se utvrdilo da li je uzrok određeno oboljenje, obavlja se nutritivna anamneza, odnosno provera da li određena osoba jede redovno i raznovrsno. Ukoliko se ispostavi da su navike u ishrani dobre, onda se isključuje mogućnost Hronove bolesti, celijaklije, dijabetesa", poručuje naša sagovornica.

žena, starenje

shutterstock

Foto: shutterstock

A genetika kao genetika jeste u velikoj meri lutrija. Pa neko se tako "goji i od vode", a neko ni od tone slatkiša. U kojoj ste vi grupi?

Dijeta, mršavljenje, debljina, ishrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija