Devojka, žena, stres
Shutterstock
Devojka, žena, stres

Shutterstock

Foto: Shutterstock

M.T. poreklom iz Užica ispričala nam je svoje traumatično iskustvo. Imala je samo sedamnaest godina, a na sreću je uspela da se izbavi iz kandži silovatelja...

Ne volim da se sećam tog događaja. Imala sam samo sedamnaest godina i bila sam poput ostalih mojih vršnjakinja. Mislim da sam se prvi put, možda, drugi našminkala u životu. Krenula sam na drugaričin rođendan sređena. Naravno, kasnije je bilo problematično što sam nosila suknjicu iznad kolena. Uvek smo mi žene krive zbog oblačenja. Ali, ljudi, bila sam dete...

Odrasla sam u Užicu, u delu grada koji se zove Zabučje. Kako bih došla do centra, morala sam da prođem kroz podzemni prolaz koji se nalazi ispod železničke stanice. Taj prostor, mislim i da je dan-danas slabo osvetljen i da se kao i u doba moje mladosti tu skupljaju narkomani, pijanice i beskućnici. Koračala sam sređeno i zadovoljno kroz taj prostor i začula sam korake iza sebe. Nisam se puno obazirala sve dok mi krupni muškarac nije prišao i obratio mi se: "Izvini! Je l' ovuda može da se dođe do centra?" Klimnula sam uplašeno glavom. Nastavio je ispred mene, a zatim se naglo okrenuo i pribio me uz zid. 

Nasilje, batine, silovanje, mučenje,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Jednom rukom me držao za usta, a drugom mi zavrtao haljinicu. Pokušavala sam da dođem do daha, a kada sam mu iz sve snage zarila nokte u vrat, pribio me još jače i prošaptao: "Samo da vidim da li nosiš gaćice." Uspela sam da ga šutnem u predelu međunožja i mahnito sam istrčala iz podzemnog prolaza. Stala sam ispred pošte koja se nalazi nedaleko od mesta napada i zatražila pomoć od ljudi koji su se tu našli.

Ne bih dužila priču... Zvršila sam u policiji, a kada sam davala iskaz prvo što su me pitali: "Tako si bila obučena? Da, jasno je!". Nakon njihove konstatacije zajecala sam, a oni su me prekinuli: "Molim vas bez emocija!" Nikada ludaka nisu priveli, a ja sam ga nedavno videla na jednoj žurki kada sam se vratila u rodno Užice... Ne želite da znate kako odvratan osećaj straha i nemoći... Ko zna koliko takvih ludaka korača slobodno i koliko devojaka nije imalo sreće kao ja, već su silovane ili ubijene. Strašno je to... Naravno, danas sam ok, ali trauma od tog događaja me zavuek obeležila.