Dečak, dete, bolnica
Shutterstock
Dečak, dete, bolnica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Australijanac Sjan Mur, kada je imao 14 godina, zamalo je oslepeo zato što se hranio samo piletinom, prženim krompirima, hlebom, a od tečnosti je pio samo gazirani sok.

Posetio je više oftamologa i pedijatara, ali nijedan nije uspeo da mu da odgovarajuću dijagnozu. Na kraju su mu u jednoj bolnici su rekli da je živac oštećen, te da se po tom pitanju ništa više ne može učiniti.

KOLIKO ČESTO JEDETE BRZU HRANU?

 

Sjanovi roditelji su na televiziji gledali emisiju o ljudima koji su gubili vid kao i njihov sin. Kupili su avionske karte i zaputili se u Sidnej kod oftamologa Stefani Votson.

– Bili smo prestravljeni da će naš sin izgubiti vid. Situacija se pogoršavala – rekli su roditelji.

Hamburger Pomfrit Fast fud Brza hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nakon pregleda doktorka je ustanovila da Sjanu nedostaje vitamin A. Ispostavilo se da je dečak od pete godine jeo samo piletinu, pržene krompiriće, hleb i gazirani soke , a ishrana je bila glavni „krivac“ za gubitak vida.

Nakon što je svakodnevno unosio prepisanu dozu vitamina A, Sjanovo stanje se znatno popravilo. I dok se vid na njegovom desnom oku potpuno vratio, levo oko je trajno oštećeno. Sjan danas se danas zdravo se hrani, igra fudbal i uživa u druženju sa prijateljima.