lice, dlake
printscreen/alo
lice, dlake

printscreen/alo

lice, dlake, Foto: printscreen/alo

Sve žene imaju dlake na licu i tijelu, ali su one obično veoma tanke i svetle boje, pa se teže primijećuju. Problem obično imaju tamnije za razliku od onih sa svjetlijim pigmentom ili plavom kosom.

Gubitak kose kod žena javlja se u starosti ili usled hormonske neravnoteže i može biti pokazatelj da se nešto ozbiljno dešava u telu i posledica zdravstvenog problema. Prekomerna ili neželjena dlaka na telu i licu žene naziva se hirsutizam.

To može biti rezultat mnogih stvari.

Godine

Ako dostignete starost, proslavite 80. ili 90. rođendan, onda rizikujete da vam brada počne da raste poput muškaraca. Neke žene mogu razviti dlake na licu ranije u menopauzi jer proizvode manje estrogena.

Geni

Pogledajte žene u vašoj porodici. Ako dobiju par grmlja, velika je verovatnoća da će vas ista sudbina zadesiti u određenim godinama.

Hormonski poremećaj

Hormoni su uzrok mnogih problema, a rast dlaka na licu može biti jedan od njih. Naročito ako ste trudni - kada vam hormoni teže rade, ne brinite ako primetite višak dlaka na licu. Ovo je privremena pojava.

Policistični jajnici

Ovo je prilično često stanje koje utiče na način rada ženskih jajnika. Tri su glavna simptoma: neredovni menstruacijski ciklus, policistični jajnici i višak „muških hormona“. Ako ste zabrinuti zbog ovoga, trebalo bi da odete i razgovarate sa svojim lekarom.

lice, dlake

printscreen/alo

Foto: printscreen/alo

Cushingov sindrom

Dlake na bradi mogu biti posledica Cushingovog sindroma, skupa simptoma izazvanih visokim nivoom hormona kortizola. Ostali simptomi mogu uključivati strije, debljanje, gubitak libida i slabost mišića i kostiju.

Rešenje

Postoji mnogo mogućnosti da se rešite dosadne dlake - depilacija, povlačenje, brijanje ili lasersko uklanjanje dlaka, što bi trebalo da bude trajno rešenje. Ako ste zabrinuti zbog izgleda brade, preporučujemo vam da razgovarate sa svojim lekarom kako biste utvrdili uzrok i rešili problem.

PROČITAJTE JOŠ: