Mikrobilje
Shutterstock
Mikrobilje

Shutterstock

Mikrobilje, Foto: Shutterstock

Reč je o izdancima koji su veći od klica, a manji od bebi bilja, i koji neretko sadrže i više vitamina nego odrasla biljka. Ukus mu je intenzivan, od slatkastog do gorkog, a dobra vest je da možete da ga uzgajate i u svom domu. Zanimljivo je da postoji u više različitih boja - zelenoj, crvenoj, ljubičastoj, a po izgledu se izdvaja amarant red garnet koji je jarkocrvene boje. Tu su i rukola, rotkva, cvekla, keleraba, brokoli, kelj...

Potreban materijal

Potreban materijal

Shutterstock

Potreban materijal, Foto: Shutterstock

Da biste se otisnuli u avanturu uzgajanja u kućnim uslovima, potrebno vam je sledeće: posuda s rupicama za drenažu, poklopac (može i neprovidna folija), humus, seme, flašica sa raspršivačem i uputstvo s detaljima koji se odnose na određenu vrstu semena.

Hidriranje semena

Hidriranje semena

Shutterstock

Hidriranje semena, Foto: Shutterstock

Gotovo svako seme prethodno treba natopiti u vodi da biste ga pripremili za sadnju. Potopite ga u teglu napunjenu hladnom vodom i držite je na hladnom mestu, možete i u frižideru ako je napolju, temeljno ga isperite hladnom vodom.

Priprema posude

Priprema posude

Shutterstock

Priprema posude, Foto: Shutterstock

Zemlja za mikrobilje treba da bude duboka 5 do 7 centimetara. Pazite da je ne zbijete previše. Pofajtajte je vodom, ali nemojte da preterate.

Sejanje

Sejanje

Shutterstock

Sejanje, Foto: Shutterstock

Namočeno seme ravnomerno ali gusto rasporedite po ležištu. Vodite računa da semenke ne prekrivaju jedna drugu. Nežno ugurajte seme u zemlju i navlažite i zemlju i poklopac. Da bi proklijalo, semenu trebaju vlaga i mrak. Držite u prostoriji temperature oko 20 stepeni.

Vlaga i tama

Vlaga i tama

Shutterstock

Vlaga i tama, Foto: Shutterstock

Na svakih deset-dvanaest sati otkrijte ležište i ponovo navlažite zasad vodom iz raspršivača, pa vratite poklopac.

Svečana premijera

Svečana premijera

Shutterstock

Svečana premijera, Foto: Shutterstock

Posle tri do pet dana, počinju da niču biljke, poklopac se sklanja a one stavljaju na sunce i zalivaju jednom dnevno.

Redovno zalivanje

Redovno zalivanje

Shutterstock

Redovno zalivanje, Foto: Shutterstock

Kada je potrebno, navlažite ga prskanjem i to destilovanom vodom ili česmovačom koja je odstajala 24 časa.

Spremne za berbu

Spremne za berbu

Shutterstock

Spremne za berbu, Foto: Shutterstock

Većina mikrobilja spremna je za seckanje već nakon sedam do deset dana. Posudu stavite na hladno mesto i makazama isecite mikrozeleniš tik iznad linije tla.

Isperite i osušite

Isperite i osušite

Shutterstock

Isperite i osušite, Foto: Shutterstock

U cediljki temeljno isperite bilje hladnom vodom. Raširite ga preko čiste krpe i osušite na vazduhu. Najbolje je jesti ga odmah posle sušenja, ali ga možete čuvati i u frižideru. Imajte na umu da jednom ubrano mikrobilje više neće rasti.

Česte greške/rešenje

- previše gusta sadnja/iščupajte višak

- prekomerno zalivanje/rupe za drenažu

- premalo zalivanja/redovnije hidrirajte

- trulež/smanjite zalivanje, visok pH vode

- temperatura/stavite na sunce

- sluzavo seme/smanjite vodu

- nenatapanje semena/pogledajte uputstvo