Pranje sudova, posuđe, tanjir, pomoć, masnoća
Shutterstock
Pranje sudova, posuđe, tanjir, pomoć, masnoća

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nakon brakorazvodne parnice u Kini sud je presudio u koristi supruge, odnosno, da muž mora da plati kućni koji je njegova supruga obavljala u toku braka.

Suprug koji se vodi pod nadimkom Čen, piše "Metro", podneo je zahtev za razvod braka 2020. nakon pet godina braka sa Ven. Ona nije želala razvod, ali kada je shvatila da je njen muž odlučan u ideju o rastanku tražila je novčanu naknadu za vođenje računa o domaćinstvu.

Sud u Pekingu je presudio u njenu korist. Naime, Čen može da se razvede, ali da joj plati oko 6.000 evra za pet godina neplaćenog kućnog rada. Između ostalog moraće da plaća alimentaciju odoko 200 evra.

tiganj sudovi pranje sudova

Profimedia

Presuda je došla posle novog pravila u Kini po kojem supružnik ima pravo na kompezaciju u procesu razvoda ako je postojala neravnoteža u kućnim poslovima.

Sudija Feng Mao, koji je presuđivao u slučaju Čen i Vang, objasnio je novinarima da u slučaju podeljenih poslova, jedan supružnik može da ostvaruje poslovni i akademski uspeh dok drugi obavlja kućne poslove.

Veruje se da je ovo prvi slučaj da je primenjeno ovo pravilo. Sa druge strane novac koji je Vang dobila izazvao je debatu. Naime, smatra se da je premali za pet godina braka.

Ispitivanje koje je sprovela kineska agencija "Phoneix Weekly" pokazalo je da preko 400.000 ispitanika reklo da je presuda ispravna, ali da je novčana naknada mala.

PROČITAJTE JOŠ: