Korov u bašti
Shutterstock
Korov u bašti

Shutterstock

Korov u bašti, Foto: Shutterstock

Korovi u suštini nisu loši jer često služe tome da stabilizuju zemljište i dodaju mu organske materije, ali postoje one dosadne vrste koje se otimaju s biljkama za hranljive sastojke, vodu i svetlost, zbog čega ih treba nemilosrdno uništavati. Ukoliko ih pak pustite da se razmnože, verovatno im nikada nećete pobediti i zato je prevencija uvek najbolja strategija. Evo šta možete da učinite da vaša baštica bude bez korova.

*Nikada korov ne puštajte da zametne seme! Neke sorte proizvode desetine hiljada semenki iz jedne samo biljke, pa ih uvek uklanjajte pre nego što procvetaju i stvore semenje.

*Uništavajte korov dok je još mlad. Jednostavno izvucite biljke iz tla, najbolje posle kiše kada je zemlja meka i lakše se vadi. Nakon što ga iščupate, ne ostavljajte ga na površini, već bacite u đubre.

*Očistite alat kada se selite iz jednog dela bašte u drugi kako biste izbegli širenje neželjenog semena.

*Redovno kosite travnjak da korov koji se krije u travi ne može da se razmnožava.

*Budite oprezni pri kupovini materijala iz baštenskih centara. Zatražite malč, stajnjak, kompost i zemlju bez korova.

*U proleće ili jesen, kada nije sezona baštovanstva, uklonite gornji sloj zemlje, poravnajte je i zaštitite plastičnom folijom šest do osam nedelja pre setve.

*Nemojte svoje travnjake ni previše ni premalo dohranjivati, jer i jedno i drugo utiče na razvoj korova.

*Nanesite sloj malča! Seme korova teže prolazi kroz malč, koji takođe blokira sunčevu svetlost.

*Zalivajte samo oko biljaka. Ne sipajte vodu po celoj bašti jer tako zalivate i korov.

*Odredite teritoriju. Obratite posebnu pažnju na prirodno područje oko vrta te ostavite obod bez korova. Takođe, dobar trimer može da olakša uništavanje neželjenih biljaka na manje dostupnim mestima.