trudnoća, brak
shutterstock
trudnoća, brak

shutterstock

 Foto: shutterstock

Priče i mitovi starijih ljudi obiluju teorijama za predviđanje pola bebe u trudnoći. Pa se tako na primer kaže da će vam devojčica ukrasti lepotu, dečak će učiniti da vam kosa brže raste, devojčica će vas učiniti emocionalnom, a dečaci će vas učiniti agresivnom. Da li postoje razlike u trudnoći?

Pol deteta određen je već u trenutku kada zatrudnite iako u prvim nedeljama razvoj dečka ili curice protiče sasvim jednako. Naime, naraste izbočina iz koje se kasnije razvije penis ili klitoris.

Postoji puno različitih teorija o tome "kako reći hoće li trudnica imati dečaka ili devojčicu", ali jedna stvar koju lekari sigurno znaju jeste da u drugom i trećem tromesečju žene trudne sa devojčicama pokazuju viši nivo hormona poznatog kao majčinski serum HCG (MSHCG), humani korionski gonadotropin - hormon koji je odgovoran za drugu liniju na kućnom testu trudnoće, nego žene trudne s dečacima.

trudnica, trudnoća, par, muž i žena, porodica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nova istraživanja sada sugerišu da se takve hormonalne razlike pojavljuju manje od tri nedelje nakon začeća, navodi "Human Reproduction". Juval Jaron iz Genetskog instituta u Medicinskom centru Suraski u Tel Avivu i njegove kolege pratili su 347 trudnoća postignutih in vitro oplodnjom.

Istraživači su testirali stepene hormona HCG u razdoblju između 14 i 20 dana nakon oplodnje pa su otkrili neke razlike već 16. dana.

Nakon tri nedelje, žene koje su nosile devojčice pokazale su nivo hormona za 18,5 posto veću od onih koje nose dečake, bez obzira na faktore kao što su prethodna trudnoća ili dob majke.

Nadalje, mučnina (trudnička hiperemeza ili hiperemeza gravidarum) nešto je češća u trudnoći u kojoj je žena trudna sa devojčicom, što bi moglo biti uzrok već spomenutog višeg stepena HCG hormona. U trudnoći ima i puno drugih hormona koji utiču na trudnice, bez obzira na pol fetusa.

Trudnoća, beba, trudna žena, par, deca, uktrazvuk

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Mnogi veruju da, kada su žene trudne sa devojčicom, nivo estrogena je viši, ali tu informaciju ne podržava većina studija. Zapravo, nivo estrogena za vreme trudnoće u stalnom je porastu, bez obzira na pol fetusa, iako ženski plodovi pokazuju veću koncentraciju estrogena u amnionskoj tečnosti početkom drugog tromesečja.

Testosteron u krvotoku majke sledi sličan obrazac, polako se povećavajući tokom trudnoće, pa ne daje striktne naznake o polu deteta. Međutim, razlike su zabeležene u nivoima estrogena u krvi majke. U jednoj skandinavskoj studiji nivo estrogena u prvoj polovini trudnoće bila je oko 9% viša kod trudnica sa ženskim detetom, a nivo progesterona niži u drugom tromesečju.