Štapići za čišćenje ušiju Štapići za uši
Profimedia
Štapići

Shutterstock

Štapići, Foto: Shutterstock

Otorinolaringolozi se često susreću sa ljudima koji se žale na veće količine cerumena (ušnog voska) koji se luči u spoljnoj ušnoj šupljini.

Ne brinite, to je sasvim normalno i nije znak bolesti uha.

Zadatak cerumena je da zapravo obloži sloj kože koji se nalazi unutar uha, što znači da njega i treba da ima unutar ušne šupljine i da je njegova uloga zaštitna.

Kod osoba koje imaju masniju kožu može doći do pojačanog lučenja cerumena.

Štapići

Shutterstock

Štapići, Foto: Shutterstock

Takođe, stanje ušnih kanala može doprineti stvaranju ušnog voska. Stručnjaci ističu da nije zdravo koristiti štapiće za čišćenje ušiju jer na taj način cerumen gurate dublje u uho, umesto da ga očistite.

To povećava mogućnost od čestih upala ušiju, kao i opasnost da povredite bubne opne.

Dovoljno je da prilikom tuširanja operete uši i da ih kasnije prebrišete peškirom ili osušite fenom dok budete ujedno sušili i kosu. Ako baš ne možete bez štapića za uši, koristite ih samo za prednji deo uha i to blagim, kružnim pokretima.

Šanse za povredu su velike

Otorinolaringolozi tvrde, da ne samo što upotrebom štapića možemo napraviti cerumenski čep, već i oštećujemo kožu slušnog kanala, a mogu se razviti i bolne infekcije.

Ipak, najgore od svega što može da nam se desi je povreda bubne opne a samim tim i delimičan ili potpun gubitak sluha.

Ovo važi i za sve druge predmete za koje pomislite da su dobra ideja za uklanjanje cerumena: šnale, nokti, olovke, ključevi od kola i slično.

Pametno sa štapićima

Ukoliko ipak ne želite da odustanete od štapića, budite nežni. Upotreba ne sme da izazove bol, a sam štapić najdublje možete zavući 1 cm.

Ukoliko idete dublje, rizik od povrede kanala i bubne opne je veći.