Čišćenje kuće gustinom
Shutterstock
Čišćenje kuće gustinom

Shutterstock

Čišćenje kuće gustinom, Foto: Shutterstock

Možda vam nikada nije palo na pamet, ali omekšivač se može koristiti i za razne druge svrhe, osim da vam odeća miriše i da bude mekana nakon pranja.

Omekšivač je nezaobilazno sredstvo u svakom domu, a postoje i određene stvari koje možete čistiti uz pomoć njega i koje će sasvim sigurno biti čiste i mirišljave.

Popularna britanska influenserka Mrs. Hinch podelila je nekoliko saveta kako da najbolje iskoristite omekšivač kad je u pitanju sređivanje celog doma.

Pranje sudopere

Najpre je potrebno da zapušite sudoperu, zatim dodate dva puna čepa omekšivača i iz ketlera preko nalijete vruću vodu. Potrebno je da omekšivač ostavite da deluje 4 sata, zatim otpušite sudoperu i isperite preostali omekšivač i prljavštinu.

Brisanje prašine

Brisanje prašine često ume da zadaje puno muka jer se prašina vrlo lako skuplja, pogotovo ako su nam prozori u kući stalno otvoreni jer tada čestice prašine dolaze spolja. Da biste rešili taj problem, sipajte malo omekšivača na krpu, a zatim prebrišite predmete u domu na kojima se nakupila prašina.

Omekšivač će sprečiti da se prašina brzo nakupi nakon brisanja, a ceo dom će vam mirisati na svežinu.

Čist toalet

Uredan i čist toalet je ono o čemu svi treba da vodimo računa. Sve elemente u kupatilu možete brisati pomoću krpe i malo omekšivača, a takođe postoji jedan trik kako da vam kupatilo uvek lepo miriše, a da ne morate da kupujete osveživače za prostorije.

Dobro operite wc šolju, pa direktno u vodokotlić sipajte jedan čep omekšivača kako bi pri svakom puštanju vode toalet zamirisao.

Pranje tepiha

Na tepsima se vrlo lako skupljaju mrve, ostaci hrane, ali i prašina, pa je potrebno da ih temeljno operemo nekoliko puta godišnje. Ljubitelji čišćenja savetuju da za pranje tepiha koristimo penušave kupke, to može biti i deterdžent za pranje posuđa jer on proizvodi dosta pene i lepo miriše.

Nakon ispiranja tepiha, pospite jedan ili dva čepa omekšivača (u zavisnosti od veličine tepiha) na tepih, sačekajte da upije miris a zatim ga isperite.