dete
shutterstock
dete

shutterstock

dete, Foto: shutterstock

Kad čujete da je nestalo nečije dete, dobro obratite pažnju na to kako izgleda, gde živi, ali zapišite i broj telefona na koji možete da se javite za više informacija.

Fondacija Tijana Jurić zalaže se za to da se u Srbiji usvoji Amber alert, tj. sistem upozoravanja, alarmiranja javnosti. To je u suštini hitno reagovanje u situacijama kada nečije dete nestane.

Dete

Shutterstock

Dete, Foto: Shutterstock

Mehanizmi ovog alarmiranja podrazumevaju skup informacija koje se hitno i istovremeno plasiraju kroz više kanala komunikacije (TV, radio, društvene mreže, LED bilborde, GPS navigacije, postere), kako bi celokupna javnost u vrlo kratkom roku bila obaveštena o nestanku deteta, njegovom izgledu i svim osobenostima.

Amber alert na vrlo transparentan način obaveštava javnost koje je dete nestalo, kada i gde je poslednji put viđeno, šta je na sebi imalo obučeno i kome treba da se obrate u slučaju da zapaze i prepoznaju dete.

Šta može da uradi svako od nas?

Ako u svom komšiluku vidite nepoznat automobil da "kruži", zapišite registracijske tablice ili fotografišite automobi.

Ako vidite da neko dete nevoljno ide sa starijom osobom, priđite i pitajte dete ko je ta osoba sa kojom ide?

Ne ignorišite detalje koji vam "bodu oči". Sve što primetite je bitno, samo pomislite da u takvoj situaciji može da se nađe vaše dete.