Čišćenje kuće gustinom
Shutterstock
Čišćenje kuće gustinom

Shutterstock

Čišćenje kuće gustinom, Foto: Shutterstock

On može poslužiti kao jeftin proizvod za uklanjanje masnoća u domaćinstvu, ublažavanje mrlja, kao i osveženje prostora. Navodimo vam neke od zanimljivih načina kako možete iskoristiti kukuruzni skrob i uštedeti svoje vreme i novac.

Čišćenje lavaboa i kade

U činijici pomešajte kašiku kukuruznog skroba sa šoljom alkoholnog sirćeta i dobro promešajte. Sve to stavite u mikrotalasnu pećnicu na par minuta, pa prebacite u bocu sa raspršivačem. Na to dodajte i nekoliko kašika tečnog deterdženta i bacite se na ribanje.

Tepisi ko novi

Tepisi ko novi

Shutterstock

Tepisi ko novi, Foto: Shutterstock

Na mrlju na tepihu možete sipati čist gustin ili ga pomešajte s malo vode i utrljajte na fleku. Ostavite nekoliko minuta dok se ne osuši, a potom usisajte ili očetkajte. Kukuruzni skrob će ukloniti čak i mrlje od krvi.

Staklo bez mrlja

Staklo bez mrlja

Shutterstock

Staklo bez mrlja, Foto: Shutterstock

Dovoljno je da u dve šolje vode dodate po kašiku belog sirćeta i kukuruznog skroba. Prebacite tečnost u bocu sa raspršivačem i time uglancajte prozore ili terasna vrata. Mrlje će odmah nestati.

Vratite srebru sjaj

Vratite srebru sjaj

Shutterstock

Vratite srebru sjaj, Foto: Shutterstock

Kukuruzni skrob, pomešan s malo vode, dobar je čistač srebrnog nakita i srebrnine uopšte. Umočite malo tkanine i protrljajte srebrne predmete, dok nakit možete da stavite u posudu i ostavite nekoliko minuta, pa ga izvadite i prebrišite pamučnom krpom.

Osvežite obuću

Osvežite obuću

Shutterstock

Osvežite obuću, Foto: Shutterstock

U unutrašnjost cipela ili patika pospite malo kukuruznog skroba i ostavite nekoliko minuta da deluje i izvuče neprijatne mirise koji se u njima nalaze. Istresite višak praha, te manjom četkom iščetkajte unutrašnjost obuće.

Ublažite bol od opekotina

Ublažite bol od opekotina

Shutterstock

Ublažite bol od opekotina, Foto: Shutterstock

Pomešajte kukuruzni skrob s malo vode i nanesite na opekotine koje ste zadobili u kuhinji ili na suncu. Dajte mu vremena da se osuši i samo sperite mlakom vodom, a osušite na vazduhu.

Sprečite gljivice na nogama

Sprečite gljivice na nogama

Shutterstock

Sprečite gljivice na nogama, Foto: Shutterstock

Sasvim je dovoljno da malo kukuruznog brašna pospete po nožnim prstima ili unutar čarapa pre nego što ih obujete, čime ćete pomoći stopalima da ostanu suva i manje podložna gljivicama koje uzrokuju atletsko stopalo.

Otpetljajte dlake

Otpetljajte dlake

Shutterstock

Otpetljajte dlake, Foto: Shutterstock

Pojavio vam se čvor na glavi prilikom vezivanja gumice za kosu? Dobro pospite kukuruznim brašnom i lagano povucite gumicu dok se ne odvoji od kose. Isto tako možete razmrsiti i životinjsku dlaku. Ako se vašem psu ili mački ućebalo krzno, samo sipajte malo kukuruznog skroba i lakše ćete očešljati ljubimca.