Koliko je sati?
Printscreen: Youtube
Sat Pet do dvanaest 5 do 12

Profimedia

Nakon što u nedelju 25. oktobra još jednom vratimo kazaljke unazad, najverovatnije će nas mučiti depresija, bićemo hronično nenaspavani, a mogući su i kardiovaskularni problemi - bar tako tvrde stručnjaci. Zato se svake godine nadamo da će se pomeranje sata ukinuti.

Pre više od 200 godina neko se dosetio da stvori privid dužeg dana u toku zime, tj. da se uz pomoć pomeranja kazaljki što bolje iskoristi dnevno svetlo tokom zimskih meseci. Tako je u drugoj deceniji 20. veka zaživela ideja da, kada u jesen vreme pomerimo jedan sat unazad, dnevno svetlo iz popodnevnog termina premestimo u jutarnji i tako učinimo nešto “korisno” za ljude.

DA LI STE ZA TO DA SE USKLAĐIVANJE VREMENA UKINE?

 

Nakon višedecenijske pauze, ovaj princip je ponovo počeo da funkcioniše sedamdesetih godina prošlog vcka. Međutim, vremenom se pokazalo da i nije tako opravdan jer u tim mesecima, od novembra do marta, više koristimo klima-uređaje, pa je veća potrošnja struje, više je saobraćajnih nesreća, kao i zdravstvenih problema.

Medicinska istraživanja kažu da smo zbog zimskog računanja vremena hronično neispavani, anksiozni, nezadovoljni, razdražljivi, da je više kardiovaskularnih problema i komplikacija prilikom izvođenja operacija na srcu, pa čak i deca imaju problema sa koncentracijom u školi.

Stručnjaci kažu da promena vremena ima "dramatične efekte" na fizičke i mentalne funkcije jer pravi zbrku u biološkom satu, a deci i starijima su potrebne nedelje da se naviknu na promenu.

Big Ben

EPA/HANNAH MCKAY

Foto: EPA/HANNAH MCKAY

Nakon višegodišnjih rasprava Evropska unija je pre par godina sprovela anketu među građanima i četiri miliona njih je bilo za ukidanje ove prakse. Tako je u martu 2019. godine doneta odluka o okončanju pomeranja kazaljki na satu u EU od 2021. godine.

Ipak, tu nije kraj jer svaka država članica EU treba da usvoji ovaj predlog da bismo svi posle toga ostali u letnjem računanju vremena, a i pitanje je na šta će se odlučiti Srbija, koja nije u EU.