đorđe joksimović
printscreen
đorđe joksimović

printscreen

Foto: printscreen

"Zahvalan sam svima, najvišim državnim institucijama kojima sam predočio našu agoniju, ali i njihovim hraniteljima koji su prepoznali moju patnju... I svi su nam pomogli i podgrejali nadu da ćemo se, kao porodica, konačno spojiti. Odluka suda, na jučerašnjem ročištu, a na predlog Centra za socijalni rad, da se veštači moja ličnost, jeste me obeshrabrila, ali samo na trenutak. Dala mi je novu snagu da istrajem. Ja ću zbog dece pristati na sve", kaže Đorđe Joksimović, otac tri devojčice, čija je borba za starateljstvo inspirisala reditelja Srdana Golubovića da napravi film "Otac", koji je dobio je nagradu publike kao najbolji igrani film na Berlinalu..

Zastupnik Đorđa Joksimovića, advokat Aleksandar Milićević, rekao je za Novosti "da niko u ovoj zaista potresnoj sudbini jednog oca, ne treba da lovi svoju zlatnu ribicu. Njegov korak od sedam godina je korak do sna. Svi dobronamerni ljudi treba da budu na tom putu. Da ga ne zloupotrebljavaju i ne skreću da ostvari svoj san. A, njegov je san da mu se vrate deca.

Novo ročište, po njegovoj tužbi da mu se vrati roditeljsko pravo, oduzeto pre sedam godina na predlog kragujevačkog Centra za socijalni rad, zakazano je za 3. jun. Do tada bi nezavisna komisija veštaka iz Niša trebalo da proceni da li je Đorđe sposoban da brine o svoje tri ćerke. Najstarija sada ima jedanaest godina, srednja devet, a najmlađa nepunih osam.

"Insistirao sam na komisiji iz Beograda, ali, nisam siguran da će to biti i usvojeno", kaže nam Đorđe.

"Sad, dok sa vama razgovaram, sve u meni ključa. Nije mi ni bitno koja će komisija procenjivati moju sposobnost. Meni je najbitnije kako ću, danas, kad princeze stignu tati na rođendan, a punim pedesetu, da im kažem: vreme je da se vratite hraniteljima. Veliki su to potresi za nas. One su svesne svega. Proveli smo zajedno i vaskršnje praznike. One su same nameštale svoje sobice. Uselile knjige, igračke. Šarale vaskršnja jaja, bile su srećne. I verovale su da će danas ovde i ostati. Šta ću ja ako one, danas, ne žele da se vrate. A, već su i u Centru za socijalni rad izrazile želju da se vrate ocu. Kome ja to da objasnim? Kome da približim ovu našu zajedničku patnju?"

ISPRIČAĆU KAD BUDE VREME
Đorđe Joksimović neće da govori ni o tome zašto "dobrotvori", koji su mu obećali krov nad glavom iz koga je nedavno morao da se iseli, nisu isplatili dogovorenu sumu za kupljenu kuću, a proslavili su se na njegovoj potresnoj sudbini.

Đorđe Joksimović više puta je ponovio da još ima snage da istraje. U prvom satu posle ročišta, kada se nadao da će mu deca biti vraćena, zamolio nas je da mu ostavimo nekoliko trenutaka da razmisli kuda i kako dalje.

"Idem u školu roditeljstva. To je nalog Centra da prođem i kroz tu nastavu. Sve ću izdržati".