Deca, telefoni
Stockphoto
Deca, telefoni

Stockphoto

Foto: Stockphoto

Većina dečjih nestašluka je prirodan proces učenja. Međutim, postoje trenuci kada naizgled bezazleno ponašanje deteta može označavati nešto ozbiljnije.

Ako vidite svoje dete u ove četiri situacije trebalo bi da obratite pažnju:

Izbirljivi su pri jelu

Deca često odbijaju da jedu određenu hranu. To može biti znak da dete ima emocionalne probleme. Autiri studije došli su do otkrića da se 20% roditelja žali da deca u uzrastu od 3 do 5 godina odbijaju da jednu većinu hrane. Istraživači su otkrili da mališani koji su umerno do ozbiljno izbirljivi imaju dva puta veću mogućnost da razviju anksiozna stanja.

DA LI SE SLAŽETE DA SVE VIŠE DECE PATI OD ANKSIOZNOSTI?

 

Sve više vremena provode igrajući igrice

Danas deca provode mnogo više vremena igrajući igrice na pametnim telefonima ili računarima. Ovo može biti znak povećane anksioznosti i stresa jer se boje da ne propuste neki događaj ili poruku u igrici. Ako vidite da je ovo slučaj i sa vašim detetom možete da porazgovarate sa njim o tome ili da se i sami uljučite u igranje irgice. Pitajte ga šta se dešava u igrici. Na taj način ćete mu se približiti i možete shvatiti šta ga muči.

Stalno traži nove igračke

Mnogi roditelji su bili u situaciji da dete plače i traži da mu kupte još igračaka. Veruje se da većina dece prođe ovu fazu, ali neki psiholozi veruju da je ovo posledica nečeg krupnijeg. Dete se ne brine oko stvari koje mu nedostaju u životu do tinejdžerskih godina. Ne vide da im bilo šta nedostaje. Međutim, ako se roditelj često svađaju oko svojih finansija kada je dete prisutno ili krive dete za svoje troškove to kod deteta može razviti osećaj da im nešto stalno nedostaje i potrebu da to dostignu.

deca, igračke, dečak i devojčica

shutterstock

Foto: shutterstock

Konstantno su u potrazi za novim informacijama

Prema psiholozima ako dete stalno traži nove informacije, gleda vesti i postavlja više pitanja nego obično to je znak povećane anksioznosti. Pokušajte da saznate šta ih muči i stavite im do znanja da ste spremni da ih saslušate i pomognete.