Brak, svadba, mladenci, venčanje
Shutterstock
Brak, svadba, mladenci, venčanje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prema tradiciji dugoj stotinama godina, prilikom udaje žene uzimaju prezime svog muža. Smatra se da tako postaju prava porodica i celina. Ipak, u 21. veku mnogo toga se promenilo, i žene imaju pravo da biraju, mada su retke one koje ovo svoje pravo iskoriste.

Iako mnoge dame s ponosom uzimaju prezime budućeg supruga, što je sasvim u redu i takođe je stvar ličnog izbora, one koje bi silno želele da zadrže svoje devojačko prezime najčešće se odriču ovog prava zbog ukorenjenih, nametnutih društvenih pravila i moguće osude.

Ovo su tri glavna razloga koja se danas pominju protiv ustaljenog preuzimanja muževljevog prezimena:

1. Seksistička tradicija prošlih vremena

Mnogi sociolozi smatraju ovu ustaljenu praksu seksističkom tradicijom iz patrijarhalnih vremena, po kojoj na ovaj način muškarac postaje glavni u porodici i ima "viši položaj" u odnosu na ženu.

muž, žena, brak, veza

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

2. Gubitak veze sa korenima

Svako od nas ima svoje mesto na porodičnom stablu. Kada se žena uda, ona postaje deo porodičnog stabla svog muža. Ranije se devojke više nisu smatrale delom prvobitne porodice nakon što se udaju, a ako dođe do razlaza, one praktično više nisu pripadale nijednoj porodici.

3. Problemi s dokumentima

Prilikom promene prezimena moraju se promeniti i sva lična dokumenta. Ta naporna papirologija koja ume da traje i mesecima obavlja se jednom, ali neke žene jednostavno žele da budu praktične - ukoliko dođe do razvoda, svesne su da neće želeti da nose prezime bivšeg muža, pa će dokumentacija morati ponovo da se menja.

Kakvo je vaše mišljenje po pitanju preuzimanja prezimena muža? Da li se treba priključiti tradiciji ili iskoristiti svoje zakonsko pravo na izbor? Podelite sa nama u komentarima!

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

Mr

21.11.2020 12:02

Ako ostavi zena svoje prezime, razlikovace se od prezimena svog deteta.

xyz

21.11.2020 16:36

Prezime nista bitno ne menja. U mnogim zemljama ne postoji opcija da zena uzme muzevljevo prezime. Sem muske satisfakcije, ne vidim nista drugo