vrtić
printscreen/twitter
vrtić

printscreen/twitter

Foto: printscreen/twitter

Na društvenim mrežama u četvrtak se pojavio uzmnemirijući snimak iz privatnog vrtića "Zamak" u voždovačkom naselju Vojvoda Vlahović, gde se vidi kako vaspitačica drži dete rukama na podu dok plače, šamara ga, viče, vuče mališana za jednu ruku. U međuvremenu vaspitačica je dobila otkaz.

Video je pokrenuo lavinu komentara i reakcija, roditelji su se skupili jedne večeri ispred predškolske ustanove, dve vaspitačice dobile su otkaz, a po direktorku vrtića je dolazila i Hitna pomoć.

Gostujući na Prvoj televiziji, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, komentarisao je dešavanja u ovoj ustanovi i osvrnuo se na kaznu koja bi mogla da usledi.

"Za ovu privatnu predškolsku ustanovu od trenutka njenog osnivanja do danas nije podneta ni jedna prijava niti od roditelja niti od zaposlenh. Svaka predškolska ustanova je dužna da ima savet roditelja i pozivamo roditelje da ukoliko primete neke nepravilnosti se obrate Gradskom sekretarijatu za dečiju zaštitu. Mogu i anonimno ukoliko se plaše posledica, po svakoj prijavi ćemo postupati u najkraćem mogućem roku. U roku od 24 sata smo izašli na teren a pritom nismo ni videli snimak koji je sve pokrenuo", započeo je da objašnjava Gak.

vrtić

printscreen/facebook

Foto: printscreen/facebook

Prema njegovim rečima, nadzor vrtića "Zamak" počeo je u četvrtak ujutru kada je obavljen samo prvi, usmeni deo nadzora, pošto je direktorki pozlilo pa nije moglo da se nastavi sa procedurom. Ipak, gde su stali nastavljaju već u ponedeljak.

"Činjenica je da je snimak autentičan, da se ovo sa snimka zaista dogodilo. Problem je i što je osoba koja je maltretirala dete na snimku prijavljena kao čistačica a radila je kao vaspitačica, čime se kose dve izjave - jedna roditelja koji je rekao da je to vaspitačica, a sa druge strane direktorke koja je rekla da je to spremačica. Imamo iskaz roditelja da je obavljala posao vaspitačice više od godinu i po dana", objašnjava sekretar.

Prema njegovim rečima, ukoliko se svi navodi i pretpostavke ispostave kao tačne, kazna može biti samo jedna.

"Lično ću se zalagati da kazna bude najstroža moguća a to je oduzimanje licence jer su ovakvi propusti nedopustivi i kažnjivi. Bilo je poziva određenih roditelja koji su govorili da su zadovoljni tom predškolskom ustanovom, i želim da se vidim i sa njima i predočim sve nepravilnosti. Ukoliko se ispostave kao tačne, a snimak je više nego uznemirujući, ne vidim mogućnost da bude kazna blaža od ove koju sam rekao" objasnio je on.

Prema njegovim rečima, nedopustivo ponašanje osobe koja je obavljala posao vaspitačice, a da pritom nema ni adekvatnu školu za tu poziciju je pokrenulo pitanje ko su zapravo ljudi koji sprovode vaspitno obrazovni program u toj ustanovi.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

dera

23.01.2021 20:36

Trajno oduzimanje licence , ovu kravu u zatvor !!!