noćurak, ulje
Shutterstock, ilustracija
noćurak, ulje

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Noćurak je dvogodišnja biljka grmolikog oblika koja raste do 150 cm. Naziv noćurak je dobio po tome što se cvetovi otvaraju tek u mraku i ostaju otvoreni celu noć, a pre jutra cvetovi uvenu i već sledeće noći izrastu novi.

ULJE NOĆURKA je veoma bogato esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu pri izgradnji staničnih membrana i brojnih hormona. Sadrži dve važne nezasićene masne kiseline: cis – linolensku do 70% i gama – linolensku kiselinu do 15%. Cis – linelonsku kiselinu naš organizam ne može sam da proizvede pa je veoma bitno da je unosimo putem hrane, dok pripradnicu omega 6 masnih kiselina, gama – linolensku kiselinu, naš organizam može da proizvede iz sirovina koje se nalaze u hrani. Gama – linolenska kiselina jača imuni system, reguliše sekreciju I sintezu hormona I štiti ćelije od oštećenja I prevremenog starenja.

Ulje noćurka u sebi ima I alfa – linolensku kiselinu koja hrani mozak, ojačava nerve I štiti celokupan kardiovaskularni sistem I krvne sudove.

Od ostalih sastojaka noćurak sadrži I amino kiseline, kalcijum, magnezijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe I vitamin E.

Ulje noćurka se koristi za snižavanje holesterola, kod dijabetesa svih oblika, kod hiperaktivnosti dece, anksioznosti I straha, u poboljšanju funkcije mozga, slabog rada štitne žlezde, posledice zračenja, angine pectoris, HIV-a, Parkinsove bolesti, leči bolove u želucu I pomaže u lečenju multiple skleroze.

Poseduje antioksidativno delovanje. Sprečava nastanak I delovanje slobodnih radikala koji su najčešći krivci za starenje organizma I nastanak mnogih degenerativnih bolesti.

Ulje noćurka naročito dobro deluje na ŽENSKI ORGANIZAM. Ublažava menstrualne tegove, bolne I neredovne menstruacije. Smanjuje pojavu depresivnih promena u raspoloženjima, depresije, razdražljivost I glavobolje.Nezasićene masne kiseline poboljšavaju funkciju materice što takođe može pomoći pri začeću. U menopauzi se može koristiti umesto hormonske terapije.

noćurak, ulje

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ulje noćurka je odlično za KOŽU. Glavni je saveznik u borbi protiv horničnih upalnih bolesti I kožnih tegoba poput psorijaze, ekcema I neurodermatitisa. Istraživanja su pokazala da ulje noćurka može pomoći kod strukturnih I funkcionalnih promena kožnog tkiva povezanih sa starenjem, kao što su crvenilo, tvrdoća I hrapavost.

Olično neguje kožu I usporava proces starenja. Poboljšava opšte stanje kože, ona postaje glatka I elastična. Ulje noćurka uspešno smanjuje bore I podmlađuje je, hidrira suvu kožu, umiruje alergijske reakcije I pomaže kod bržeg zarastanja opekotina I rana.

Takođe, odlično deluje I na KOSU I NOKTE. Sprečava nastanak peruti I gubitka kose. Rešave problem oštećene, ispucale I suve kose. Ulje noćurka je odlično za negu noktiju jer ih hrani I sprečava njihovo pucanje. Jednom nedeljno je dovoljno da natopite vrhove prstiju ovim uljem I ostavite da deluje 10 minuta.

Ulje noćurka možete nabaviti u svim prodavnicama zdrave hrane I apotekama. Može se naći u kapsulama ili kao ulje. Čuvati ga na suvom, hladnom I tamnom mestu.

NEŽELJENA DEJSTVA: u medicinskoj literature opisano je nekoliko neželjenih efekta kao što su: slabo varenje, pojačane mučnine, proliv I jaka glavobolja. Ulje noćurka ne pokazuje nikakvu toksičnost, ali zbog sigurnosti tokom trudnoće treba da se izbegava. Može se koristiti tokom dojenja jer ima 2 osnovne komponente koje se koriste u ishrani kao u majčinom mleku.

Ulje, biljke, nega, koža

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Svakako se pre kupovine ili upotrebe posavetujte sa lekarom Ili farmaceutom oko pravilnog doziranja.