nasilje
Shutterstock
nasilje

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Naučnici Njujorškog Univerziteta izučavaju da li loše namere mogu da budu sprečene ako su otkrivene pre nego što agresivni napad ili nasilno ponašanje nastupe.

Regija mozga znana kao ventrolateralni deo ventromedijalnog hipotalamusa koja upravlja telesnom temperaturom, osećajem gladi i spavanjem, postaje aktivna pre napada.

Delovanjem na tu regiju moglo bi se sprečiti nasilničko ponašanje, pa i seksualna agresija.

Studija grupe naučnika sa NYU ukazuje na krugove mozga koji su važni za motivisanje agresivnosti koja se javlja i kada se životinje pripremaju za napad. Tvrdi se da bi otkriće moglo da dovede do pronalaska lekova koji sprečavaju nasilje pre nego što se ono dogodi.

nasilje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Mogla bi da se razvije tehnologija koja bi kontinuirano promatrala nivoe agresije kod neke osobe. Ovo se može učiniti neetično i javiće se pitanja na uticaj na slobodnu volju, ali lekari misle da je to vrlo slaba mogućnost i da su etički i pravni problemi rešivi.

Kod mnogih kičmenjaka, pojedinci traže priliku za agresiju iako ne postoje stvarni razlozi.

Nekoliko regija mozga povezano je sa napadima kao odgovor na pretnju, ali se vrlo malo zna o mehanizmima koji učestvuju u samoizazvanom ili voljnom ponašanju koje traži agresiju i kada pretnja ne postoji.

Deaktiviranjem te regije smanjilo bi se takvo, ničim izazvano, agresivno ponašanje i sprečili budući napadi.

PROČITAJTE JOŠ: