Prašak za veš, pranje, mašina
Profimedia.rs
Prašak za veš, pranje, mašina

Profimedia.rs

Prašak za veš, pranje, mašina, Foto: Profimedia.rs

Evo kako da prekinemo program za pranje na bezbedan način i ne pokvarimo mašinu

Sasvim sigurno ste se nekada našli u situaciji da morate hitno zaustaviti pranje i prekinuti rad mašine za veš. Obično je to kada shvatimo da smo u džepu ostavili novac, telefon ili ako treba da uklonimo iz bubnja neki predmet kome tamo nije mesto.

Svi reagujemo nagonski, odmah gasimo mašinu i otvaramo vrata (pod uslovom da u bubnju nema vode). A da li je to pametno, da li tako kvarimo mašinu?

Kako da prekinemo program za pranje na bezbedan način i ne pokvarimo mašinu?

Najlakši način da zaustavite uređaj je da pritisnete dugme za „start“ odnosno „pauzu“. Program će biti privremeno zaustavljen, a ako držite dugme nekoliko sekundi, isključiće se.

Veš mašina mašina za pranje veša

Shutterstock

Veš mašina mašina za pranje veša, Foto: Shutterstock

„Mašina se može zaustaviti ako to dozvoljava njen dizajn. Ako ga zaustavite pritiskom na dugme ‘start/stop’, tada neće biti problema. Ali potpuno isključivanje mašine iz struje nije dobro, može uticati na to kako će ona raditi ne samo kada nastavite pranje, već i ubuduće“, objasnio je ruski stručnjak za testiranje i sertifikaciju kućnih aparata Oleg Dranitski i dodao da se tako mašina kvari.

A šta raditi ako je bubanj pun vode?

„U ovom slučaju, prvo morate isprazniti vodu. To se može uraditi pomoću filtera koji se nalazi iza zglobnih vrata na donjem prednjem delu mašine za pranje veša. Da biste sprečili izlivanje vode na pod, ispod mašine postavite posudu. Voda se takođe može isprazniti pomoću programa ‘spin’ ili ‘drain'“, ukazao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

izvinite

23.02.2021 23:56

A koji tip mašine ste opisali?Šta kada nestane struja, da li će se pokvariti mašina?