Uređenje doma
Shutterstock
Uređenje doma

Shutterstock

Uređenje doma, Foto: Shutterstock

Zato je potrebno da taj prostor bude u ravnoteži između funkcije i udobnosti, a mi vam predstavljamo 10 detalja uz koje će vam dnevna soba biti kao iz najmodernijih magazina.

Neprolazni šmek

Neprolazni šmek

Shutterstock

Neprolazni šmek, Foto: Shutterstock

Posedovanje kolekcije odabranih knjiga uvek odaje intrigantni ton. Ipak, obratite pažnju na to da ako ih imate mnogo, treba da sa što manje muke obrišete prašinu s njih. Grupišite ih na osnovu sadržaja jer ako ih poređate po veličini ili boji, biće to jasan znak da ste skorojević. Na klub-stočiću, osim knjiga koje čitate, može da se nađe neka lepa monografija koja će odražavati vaše stilske odrednice ili pak knjiga o omiljenom slikaru.

Krug osvetljenja

Krug osvetljenja

Shutterstock

Krug osvetljenja, Foto: Shutterstock

Svaka prostorija bi trebalo da ima kombinaciju prirodnog i veštačkog osvetljenja. Postavite podne lampe s mekim i ugodnim svetlom u sva četiri ugla da biste dobili krug osvetljenja. Soba će delovati ugodnije i veće kad je lepo osvetljena.

Trenutak intime

Da biste prostoriju učinili intimnom, odaberite lične i porodične fotografije koje za vas imaju posebno značenje. Svaki put kad ih pogledate, setićete se tog lepog trenutka kada su nastale, a ako ih opremite zanimljivim ramovima i znalački uklopite u ambijent, celokupna soba će da živne i dobije na dinamici.

Oplemenite prostor biljkama

Oplemenite prostor biljkama

Shutterstock

Oplemenite prostor biljkama, Foto: Shutterstock

Nemojte da vas obeshrabri ako vam se čini da svaki cvetak koji dobijete u rekordnom roku završi u smeću. Ukoliko vam uzgajanje biljaka baš ne ide od ruke, opredelite se za one vrste koje ne zahtevaju previše brige. Kaktusi i sukulenti će vam biti zahvalni ako zaboravite na njih, a vaša soba će odmah da živne. Ljubitelji zeleniša kojima hortikultura ide od ruke mogu pak da se pozabave dizajniranjem prostora u kojem će njihovi zeleni mezimci da dođu u prvi plan i istaknu veštinu uzgajanja svog vlasnika.

Zarobite svetlo

Zarobite svetlo

Shutterstock

Zarobite svetlo, Foto: Shutterstock

Duge zavese u sobi daju veoma elegantan i luksuzan ton. U velikom dnevnom boravku ekstra duge zavese tamnih, raskošnih tkanina su odličan izbor jer će je lepo definisati i stvoriti prijatnu, intimnu atmosferu. Ako je vaš dnevni boravak manjih dimenzija, možete izabrati duge zavese laganih, svetlo nijansiranih tkanina. Prirodno svetlo koje se meša sa svetlim bojama zavese činiće sobu prozračnom i većom. Zato su duge svetle zavese izvrsno rešenje za male dnevne sobe.

Iskorak u prošlost

Iskorak u prošlost

Shutterstock

Iskorak u prošlost, Foto: Shutterstock

Sto u dnevnoj sobi ne mora biti klasičan. To može biti neki stari kovčeg, ogromni tabure ili neki retro komad koji ćete da doradite dekupažom ili samo prefarbate u neku novu boju koja odgovara enterijeru.

Svemogući ćilim

Svemogući ćilim

Shutterstock

Svemogući ćilim, Foto: Shutterstock

I tepisi mogu dosta doprineti lepom izgledu sobe. Važna su kopča da se poveže celokupan prostor i zaokruži stil. Uskladite ga sa oblikom i materijalom vašeg nameštaja koji je u boravku, a tek potom sa zavesama i onda ćete biti sigurni da ste napravili pravi izbor.

Oprezno s dekoracijom

Oprezno s dekoracijom

Shutterstock

Oprezno s dekoracijom, Foto: Shutterstock

Sa malim stvarima u velikim prostorijama morate biti oprezni. Iako mogu biti raspoređene bilo gde po dnevnom boravku, mogu takođe i da upropaste osećaj udobnosti. Nije lako pronaći prave sitnice koje će se uklopiti sa onim što trenutno imate, a uzmite u obzir i stvari koje ste doneli ili dobili sa putovanja i poklone od prijatelja. Najbolje je da odaberete one koji vam u prvi mah deluju kao najbolji izbor, a potom taj broj odabranih - prepolovite.