kim kardašijan
Instagram/kimkardashian
kim kardašijan

Instagram/kimkardashian

Foto: Instagram/kimkardashian

Poslednjih godina Australijanci su sve više izloženi slikama slavnih ličnosti koje izgledaju gotovo neprepoznatljivo zahvaljujući prekomernom uređivanju.

Iako nije tajna da časopisi i oglašivači objavljuju jako retuširane fotografije, pojava aplikacija koje se lako koriste, poput Facetunea, znači da zvezde sada mogu preuzeti stvari u svoje ruke.

- Kultura selfija preovlađuje i ukorijenjena je u nesigurnosti - rekla je Rejčel Tomlinson, psiholog.

Kao i svi drugi, i poznate ličnosti su ranjive na osećaj nesigurnosti i često se obraćaju društvenim medijima radi potvrđivanja sopstvene vrednosti.

- Platforme društvenih medija zasnovane na imidžu, posebno Instagramu, stvaraju situacije u kojima osećaj validacije čoveka dolazi spolja iz bavljenja postovima - lajkovima, komentarima i pratiocima - objasnila je.

- Kada primimo obaveštenja - i rezultirajuće sopstvene vrednosti - naše telo oslobađa dopamin koji je "osećaj dobrog hormona" koji ima zavisni kvalitet.

Izuzetno površna priroda šoubiznisa znači da mnoge zvezde svoju vrednost vrednuju prema svom fizičkom izgledu.

Kloi Kardašijan

Screenshoot Instagram

Foto: Screenshoot Instagram

- Poznate ličnosti traže odobrenje tako da dele samo svoja najbolja izdanja u estetskom pogledu, pa će fotošop koristiti na isti način kao što to čine drugi, da traže odobrenje i predstave se u najboljem svetlu - rekla je Tomlinson.

Međutim, Rejčel je upozorila da sveprisutno uređivanje fotografija može potencijalno dovesti do osećaja iskrivljene stvarnosti.

Takođe je objasnila zašto fanovi retko prozivaju zvezde koje postavljaju fotografije koje su očigledno dorađene.

- Neka istraživanja kažu da nismo baš dobri u tome da shvatimo da su slike uređene - rekla je.

Takođe je primetila da mnogi pratioci "žude za odobrenjem svog idola", pa je malo verovatno da će ih smatrati odgovornim za propuste.

sestre Kardašijan

YouTube/Printscreen

Foto: YouTube/Printscreen