Cipele moda šopink kupovina obuća
Profimedia
Ženske noge Ženska obuća Ženske cipele sa visokom štiklom

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Cipele su ključan deo svakog outfita - i mislimo da će se sve devojke s nama složiti oko ovoga. Međutim, stručnjaci misle da nam je ipak bolje bez njih. Daniel Lieberman i njegov tim stručnjaka sa univerziteta Harvard otkrili su kako apsorpcijom šoka i ulošcima te ostalim dodacima koji dolaze s cipelama ustvari oslabljujemo svoja stopala zbog čega su sklonija ozledama.

PROČITAJTE I:

Kim Kardašijan

Printscreen

 

Istraživanjem, koje se bavilo efektima trčanja u tenisicama, otkriveno je kako "zaštita" stopala s tenisicama može dugoročno imati lošije posledice po naše zdravlje. Razlog je jednostavan. 

 

Patike

Profimedia

Foto: Profimedia

 

Kada smo u tenisicama, naša stopala su zapravo pritisnuta o krute materijale koji nimalo ne liče zemlji, zbog čega mišići moraju raditi puno manje nego što bi to bio slučaj da hodamo bosi.", kaže Lieberman.

PROČITAJTE JOŠ I:

Seks, strast, odnos, veza, ljubav, flert

Shutterstock, ilustracija

 

Međutim, tenisice su i dalje puno bolja opcija od visokih peta - koje su povezane s gomilom zdravstvenih problema. Osim činjenice da su najneudobnije, visoke pete mogu promeniti samu strukturu mišića u našim listovima te dovesti do problema sa zglobovima i bolovima u mišićima. Sve ove "nuspojave" štikla još su izraženije kako starimo - što znači da se nećeš naviknuti na štikle s godinama... Cipele koje su preuske mogu takođe biti veliki problem za zdravlje stopala te čak dovesti do deformiteta.

Cipelarnik cipele orman baletanke

Profimedia

Foto: Profimedia

 

Pa što onda nositi?!

Iako su istraživači podeljenih mišljenja oko "najzdravije" obuće, ovaj odgovor ipak varira od osobe do osobe, odnosno zavisi od nekoliko faktora poput broja godina, visine, težine... Peta srednje visine ustvari je najzdraviji odabir za naša stopala! Većina ih se ipak složila kako su cipele s najviše potpore one koje nam savršeno pristaju i osiguravaju pristojnu količinu potpore stopalima.

PREPORUČUJEMO:

 

Ovakva skoro-savršena cipela je "minimalistički" model, odnosno model koji najviše imitira bosu nogu. Takođe, stručnjaci predlažu da često menjamo obuću kako bi ipak jednako trenirali i koristili sve mišiće istovremeno te maksimalno izbegli ozlede.

PREPORUČUJEMO I:

Par, veza, seks, ljubav, muvanje, flert

Shutterstock, ilustracija