Seks, sado mazo, domino,
Shutterstock, ilustracija
Seks, sado mazo, domino,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

PROČITAJTE JOŠ:

Šta znači nimfomanija? Objašnjenje pojma…

„Nimfomanija“ je reč nastala od starogrčkih reči „numphe“ (nevesta) te „mania“ (ludilo). Kod muškaraca se to zove pojačana želja za seksom ili satirijaza. Ti se pojmovi uglavnom koriste jedino u vezi s promiskuitetom, odnosno čestom promenom partnera. Problem je u tome da se ne može tačno odrediti kada je želja za seksom „normalna“, a kad je „pojačana“.

Što je tačno nimfomanija?

Za nimfomanke strast postaje muka.

Velika želja za seksom zvuči lepo i primamljivo, ali za nimfomanku je prava muka. Ako popusti svojoj žudnji i spava s partnerom, često nakon toga ima osećaj srama, gađenja ili mrzi samu sebe. Ne oseća zadovoljenje te opet poklekne – to je opasan začarani krug za pogođene.

seks, par, strast, orgazam, muvanje, ljubav

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kako se postaje nimfomanka?

Kao i kod većine drugih zavisnosti, seksualna ovisnost polako se šunja, a često se pokaže tek vrlo kasno ili se jednostavno ne prepozna kao takva. Pretpostavlja se da i rana seksualna iskustva, predispozicija i traume pridonose nastanku nimfomanije.

Povećana žudnja ili seksualna zavisnost?

Kako se leči nimfomanija?

Terapija... Psihoterapija se uglavnom sastoji od toga da se pacijentkinji usadi bolji osećaj samovrednosti. Bolji odnos prema sebi treba omogućiti i bolji odnos prema partneru. Takva terapija često traje godinama, ali može potpuno izlečiti pacijentkinju.

Način na koji najčešće vodite ljubav nije slučajan

Shutterstock

Foto: Shutterstock