Baka od Bake
Foto: Instagram/printscreen
Baka od Bake

Foto: Instagram/printscreen

Foto: Instagram/printscreen

DA LI SU ZA USPEH VEZE VAŽNE GODINE?

 

Obrnut slučaj, takoreći, nije ni postojao, a ako bi se neki par i usudio da se pokaže u javnosti, to je bilo neprihvatljivo i za porodice, i za okolinu.

Često sam u to vreme imala slučajeve da se par godinama bori za decu i to ne urodi plodom. Kad žena, recimo, pređe 45. godinu, muž je nalazio izrazito mlađu partnerku, formirao novu porodicu, a žena na pragu klimaksa ostajala je sama, bez nade za novim početkom.

Produžetak mladosti

Vantelesna oplodnja nije bila uobičajena i lako dostupna, a posle četrdesete uspešna vantelesna oplodnja bila je pre iznenađenje nego očekivana pojava.

Istina je da su uspešni, profesionalno i materijalno ostvareni muškarci za svaku novu vezu češće birali sve mlađu partnerku. Nekim „običnim” ljudima to se nije tako često događalo. Sociolozi i psiholozi pokušali su to da objasne instiktima iz davne prošlosti, kada je žena tražila pouzdanog hranitelja porodice, uspeh i moć koji daju sigurnost. Ja to ne bih baš nazvala primarnim instiktima iz prošlosti koji se uobliče u pravu ljubav, jer da je tako, dešavalo bi se redovno i plemenitim hraniteljima porodice koji nisu moćni i bogati. Ovako, mora biti da je u pitanju neka druga definicija, stvorena društvenim okolnostima, a koja nije samo „hranitelj porodice”.

Zavođenje Seks Afrodizijak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U takvom okruženju žena koja je imala partnera mlađeg više od 10 godina, zaista je bila retkost. U to vreme, u ordinaciji sam srela tek nekoliko takvih parova. Neki od njih su održali stabilne brakove do danas, ali ih je zaista bilo toliko malo da sam ih sve zapamtila.

Srećom, vremena su se promenila. Mislim da je tome najviše doprinelo ne samo pozitivno okruženje i sve više ostvarenih žena, već veliki razvoj vantelesne oplodnje koji je omogućio da se jajne ćelije mogu zamrzavati i da se donatorska jajna ćelija može koristiti sve do pedesete godine života.

Ljubav kao afrodizijak

Sve više u praksi viđam veze u kojima je žena starija više od 10 godina. Naravno, žene se danas i osećaju mlađima, a tako i izgledaju, i to je zaista mnogo više izraženo nego pre četvrt veka. Danas su stvarno pedesete nove tridesete. Pravilna ishrana, vežbanje i nega, sve je to dovelo do toga da žene sve bolje i mlađe izgledaju, a sada mogu i da rađaju. To je donelo i novo samopouzdanje.

Sada imam sve više takvih slučajeva, od kratkih avantura do brakova i stvaranja porodice.

Promena kod žena s mlađim partnerom je uočljiva. Valjda je i nama ženama to druga mladost (samo malo ravnopravnosti). Ali, zaista, sve se promeni – bezvoljne žene koje više ne zanima seks odjednom „zasijaju”. Ljubav je najbolji afrodizijak. Više nema problema sa suvoćom vagine, predklimaksnom depresijom i valunzima. Zaista sam se uverila da je mozak čudo i najvažniji seksualni organ.

par, vožnja, auto, put, veza, vozač

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Starije trudnice tačno znaju šta žele, veoma su disciplinovane, posvećene trudnoći i psihički potpuno spremne

Što se tiče trudnoća posle 45 godine, ima ih sve više. Ranije je to bila retkost, a sad ih u ordinaciji ima barem svakog meseca, ako ne i češće. Naravno, mi uvek želimo mlađe trudnice, ali polako se navikavamo i na novi trend. Ukoliko je žena zdrava i nema prateće hronične bolesti, trudnoće su uspešne. Ponekad čak starije trudnice budu i lakši pacijenti za doktora. Tačno znaju šta žele, veoma su disciplinovane, posvećene trudnoći i psihički potpuno spremne. Trudnoće im se uglavnom završavaju carskim rezom, ali i to im nije problem, jer su vrlo motivisane.

Stvarno ne bih želela da ovo zvuči kao propaganda za veze starijih žena s mlađim muškarcima, pogotovo ne od žene ginekologa, i to starije.

Samo sam mislila da je važno da vas upoznam kako danas statistički stoje stvari, a i da ponovim da je sve moguće. Na to valjda imamo pravo.