KARDIOHIRURG MILJKO RISTIĆ UPOZORAVA: Se*s posle korone je opasan!

Ne bi trebalo da traje duže od deset minuta

ljubav, sex, par
Foto: pexsels

Pacijenti koji su preležali koronavirus ne bi smeli da vode ljubav bar mesec dana posle oporavka od infekcije, upozoravaju stručnjaci.

Uz to, sam odnos ne sme da bude žestok i ne bi trebalo da traje duže od deset minuta, jer u suprotnom može u velikoj meri da pogorša postojeće stanje i dovede do ozbiljnih srčanih oboljenja, pa čak i smrti. Zbog svega ovoga stručnjaci savetuju da se primenjuju manje naporne poze.

Kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić objašnjava da kovid-19 u zavisnosti od težine kliničke slike ostavlja razne posledice u organizmu, a jedna od posebno ugroženih grupa jesu srčani bolesnici i osobe sa visokim krvnim pritiskom, pa preuranjena aktivnost i uzbuđenje, kao i drugi fizički napori samo bi mogli da pogoršaju stanje pacijenta.

- Bez obzira na stepen oštećenja srca i težine kliničke slike korone, pacijent ne bi trebalo da ima seksualne odnose bar četiri nedelje posle preležane infekcije. Sam odnos ne sme da bude naporan i ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta. S vremenom, kako oporavak napreduje, povratak seksualnim aktivnostima može i da poboljša zdravlje bolesnika, ali mora strpljivo. Znači, prvo oporavak, pa onda vođenje ljubavi - kaže Ristić.

On dodaje da posle preležanog virusa sledi oporavak pod nadzorom lekara, a njegova dužina zavisi od osnovne dijagnoze i potencijalnih oštećenja izazvanih kovidom-19.

doktor ristić
Foto: Foto: printscreen/ TV Pink

- Koronavirus uništava u manjem ili većem obimu ćelije srca, odnosno srčanog mišića, što dovodi do njegovog slabljenja, a sve to prouzrokuje umor, nedostatak kondicije, slabu pokretljivost. Da bi se čovek potpuno oporavio, mora da prođe od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Tako i povratak normalnom životu, uključujući i vođenje ljubavi, zavisi od opšte kliničke slike i meri se u nedeljama - objašnjava Ristić, i dodaje da povratak normalnom životu mora da bude pod nadzorom lekara. Na osnovu pregleda ultrazvukom koji pokazuje snagu srčanog mišića, doktor može da proceni kako pacijent treba da se ponaša i čega da se lišava radi svog zdravlja.

Bez egzibicija

Psihijatar Jovan Marić rekao je da najveći rizik imaju muškarci od oko 50 godina koji su preležali koronavirus, a imaju mlađe ljubavnice, jer žele da se dokazuju i tako često dolazi do infarkta.

- Najveći oprez savetujem uspešnim poslovnim ljudima koji su prešli pedesetu a imaju mlađe ljubavnice. Tu često dolazi do toga da se zanesu iznad svojih mogućnosti kako bi se dokazali i onda dobiju infarkt. Zbog toga apelujem na njih da ne prave egzibicije u krevetu i da se manu dokazivanja barem nekoliko meseci nakon preležane korone - navodi Marić.

On savetuje sve koji su preležali koronavirus da se za prvo vreme uzdrže od klasičnog vođenja ljubavi jer postoje i drugi načini da se uživa sa partnerom i doživi vrhunac.

- Ne morate da vodite ljubav da biste uživali jedno u drugom i imali orgazme. Postoje brojni drugi načini da partneri zadovolje jedno drugo, a da se nimalo ne zamaraju. Primera radi, oral koji svi vole i nije nimalo naporan, tako da ga toplo preporučujem svima koji su skoro preležali koronavirus - jasan je Marić.

Slične teme nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi