ljubav, sex, par
pcpress.rs
ljubav, sex, par

pcpress.rs

ljubav, sex, par, Foto: pcpress.rs

1. Gubitak libida

Kod seksualnog nagona važi pravilo "koristi ga ili ga izgubi".

- Ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom se počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom 'daleko od očiju, daleko od srca - objašnjava dr Sari Kuper, seksualna terapeutkinja.

2. Vaginalni zidovi se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

- Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalni zidovi se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose, to može biti jako bolno - napominje dr Kuper.

3. Smanjena vaginalna lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, jeste problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje zidova vagine, a oba su posledica nedostatka hormona estrogena.

- Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina imaće puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije. Kod žena od, na primer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se - izjavila je dr Loren Strečer.

ljubav, sex, par

pexsels

ljubav, sex, par, Foto: pexsels

4. Pojačani bolovi tokom menstruacije

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno uobičajenom mišljenju, seksualni odnos za vreme menstruacije može da ublaži menstrualne grčeve.

- Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice, što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina, što isto pomaže kod menstrualnih grčeva - objašnjava dr Robert Šnajder.

5. Manji rizik od polnih bolesti

Ne samo da ćete samo smanjiti rizik od dobijanja polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

- Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta - objasnila je dr Strečer.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje u roku od 24 sata nakon polnog odnosa, a Američki magazin porodičnih lekara je otkrio da je "učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta".

PROČITAJTE JOŠ: