Žena, nega, ogledalo, sređivanje, narcis
Shutterstock, ilustracija
Žena, nega, ogledalo, sređivanje, narcis

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Narcisoidne osobe je teško prepoznati jer su to vrlo inteligentne i lukave osobe, zato zapamtite ova 3 znaka po kojima ih možete prepoznati, a koje obično ignorišemo.

Svi znamo za osobine narcisa poput onih da su superiornije od ostalih ljudi i imaju malo razumevanja za tuđa osećanja. Kod njih postoji pojačan osećaj samozaljubljenosti i velika potreba za tuđom pažnjom i divljenjem.

Zgodan muškarac, šmeker, zavodnik

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Naravno da se osobine narcisa razlikuju pojedinačno i zbog toga ih je teško prepoznati, a postoje i 3 znaka koja pomažu da prepoznate narcisoidnu osobu u svojoj vezi:

1. Prebacivanje krivice

Ova je poprilično onako kako zvuči. Njima se ne prigovara iako pogreše, i uvek je neko drugi napravio grešku.

svađa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bilo da je u pitanju to što mesecima ne pronalaze posao (“Niko neće da me zaposli” je najčešći izgovor), ili to što u svađi opravdavaju svoje postupke time što ih neko drugi “izaziva”, jedno je sigurno – krivica nikad nije na njima.

2. Projekcija

Najčešći način na koji narcisi kreiraju alternativu je putem projekcije. Projekcija je oblik prebacivanja krivice i način da narcisi skrenu pažnju sa svojih mana i nesigurnosti i usmere fokus na uočeni nedostatak nekog drugog. Narcisi često koriste ovu psihološku osobinu kada se osećaju na neki način ugroženo.

dečko, raskid, svađa, veza

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Česta “tehnika” kojom se koriste jeste to da druge nazivaju narcisima, ili kada se skrene pažnja na njihove mane, “vade” stvari iz prošlosti koje su davno ostavljene tamo.

3. Stvaranje scenarija u kojima izgledate loše

To je nezdravi, iskrivljeni mehanizam preživljavanja, ali je efikasan u mnogim slučajevima. Uvek će praviti žrtve od sebe, a neko drugi će biti “negativac” u vezi. na primer, kada su bračni partneri u svađi, često se desi da narcisi pokušavaju da okrenu decu protiv drugog roditelja.