parfem, kozmetika, moda, žena
Shutterstock, ilustracija
Namažite vazelin na tačke na koje stavljate parfem

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kada dođete u parfimeriju, preplavljeni ste mirisima i često ne znate koji da izaberete.

Mnogim se ženama dogodi da kupe parfem zato što im najpre bajno miriše, a kad ga nekoliko puta 'prošetaju' celi dan, više ga ne mogu smisliti i pitaju se zašto su odabrale baš tu bočicu i dale za nju toliko novca.

PROČITAJTE I:

 

Odabir parfema svojevrsna je lutrija jer se sklonost nekom mirisu menja zavisno o telesnoj biohemiji, raspoloženju, okolini, godišnjem dobu... Ipak, relativno lako možete ustanoviti što vam zapravo odgovara.

Pre svega, čuvajte se brze i nepromišljene kupovine mirisa. Ne dajte mu da vas odmah osvoji. Nakon testera obvezno iskušajte parfem i na koži, pustite da odstoji najmanje jedan sat kako bi se otkrile sve njegove 'finese'.

parfem, kozmetika, moda, žena

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Naime, parfem se sastoji od gornjih, srednjih i baznih mirisnih nota. Gornje, početne note su one koje vas odmah 'navuku' jer prve zamirišu. Srednje note jači su igrači jer čine srce parfema, a već naziv baznih nota govori da su one svojevrstan temelj i poveznica mirisa.

Treba im dati vremena da sve dođu do izražaja, osetiti kako miriše njihov ukupan 'zbir'. Najbolje je naneti parfem na najtoplije delove tela - takozvane pulsirajuće tačke: vrat, područje oko ključne kosti, unutrašnje delove (pregibe) lakta i kolena. Tako će se miris postupno otpuštati i duže trajati. Nanošenje parfema iza ušiju ne preporučuje se jer su tamo žlezde koje mogu promeniti miris.

PREPORUČUJEMO:

 

Na papirnatim ili keramičkim testerima (bloterima) ne iskušavajte više od šest parfema zaredom kako biste ih mogli razlikovati. Odabrani miris isprobajte na unutrašnjem delu lakta.

Ne žurite: proverite kako miriše nakon minut, pet minuta, 30 minuta, jednog sata. Ako vam se i dalje sviđa, to je dobar znak! Poznavatelji parfema kažu da je miris koji nosimo pre svega 'rezervisan' za bliske osobe kad nam se sasvim približe. Prema parfemskom bontonu, nepristojno je 'napadati' okolinu svojim mirisom.

Model suknje koji apsolutno svima dobro stoji!

AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 16.10.2019. 13:03 Vrlo atraktivan i udoban model koji ćete poželeti vrlo često da nosite Foto: Shutterstock, ilustracija Oni komadi koje kupimo i nosimo bezbroj puta, u raznim prilikama i kombinacijama su najbolja investicija. Upravo takav komad je suknja A kroja do kolena.

 

BONUS VIDEO:

Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?